Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

U Kairu potpisan povijesni sporazum: Izrael će preko Egipta izvoziti plin prema Europi

Predstavnici Europske unije, Izraela i Egipta potpisali su u srijedu povijesni sporazum koji će pružiti Izraelu mogućnost da po prvi put izvozi prirodni plin u Europu.

Sporazum koji je potpisan u jeku rata u Ukrajini i energetske krize u cijelom svijetu, a naročito u Europi, omogućit će Europskoj uniji manju zavisnost od ruskog plina što predstavlja i krajnji cilj Brisela.

“Ovaj značajan sporazum povećat će prodaju prirodnog plina zemljama EU koje imaju za cilj da smanje zavisnost od snabdijevanja istim iz Rusije naročito nakon njene invazije na Ukrajinu”, piše The Times of Israel.

Prema onome što su potpisali predstavnici Egipta, Izraela te Europske unije, sporazum će omogućiti Izraelu da plin preko Egipta šalje prema Europskoj uniji.

Ministarka energetike Izraela Karine Elharrar rekla je kako je potpisivanje ovakvog sporazuma učvrstilo ulogu Izraela na globalnoj energetskoj sceni.

“Ovo je ogroman trenutak u kojem mali Izrael postaje značajan igrač na globalnom energetskom tržištu. Sporazum je povijesni i u smislu suradnje Izraela i Egipta. Ovo će nam omogućiti da po prvi put izvozimo prirodni plin u Europu, a još je impresivnije kada se pogleda niz značajnih sporazuma koje smo potpisali u protekloj godini pozicionirajući Izrael i izraelsku energiju i vodu kao ključne igrače u svijetu”, rekla je Elharrar.

Ispred Europske unije ovom sastanku je prisustvovala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je pozdravila potpisivanje ovog povijesnog sporazuma.

“Kakav poseban trenutak. Veoma toplo pozdravljam potpisivanje ovog povijesnog sporazuma. Ovaj sporazum je dio napora Europske unije da diverzificira izvore energije dalje od Rusije i uvozi energente od drugih pouzdanih dobavljača”, rekla je Von der Leyen.

Egipatski ministar naftne industrije Tarik el-Molla je rekao kako je sporazum između Egipta, Izraela i EU važna prekretnica za svijet.

“To će dovesti do dalje suradnje između članica Istočnomediteranskog plinskog foruma koji čine Jordan, Izrael, Kipar, Grčka, Egipat, Palestina, Francuska i Italija”, rekao je ministar.

Prema pisanju izraelskih medija, očekuje se kako će sporazum u državnu kasu ove države donositi oko 290 miliona dolara godišnje.

“Sporazum prepoznaje ključnu ulogu koju će prirodni plin imati u energetskoj ekonomiji zemalja EU do 2030. godine. Do 2050. godine cilj je ostvariti nultu emisiju gasova što je cilj koji su postavile zemlje EU, ali i Izrael”, navodi se u analizi.

Kada je riječ o određenim detaljima transporta plina, predviđa se kako će se izraelski plin plinovodom dopremati do egipatskog LNG terminala na Mediteranu nakon čega će se tankerima transportirati do obala Europske unije.

Izrael ima dva operativna “polja plina” u blizini svoje mediteranske obale koja sadrže oko 690 milijardi kubnih metara prirodnog gasa. Osim toga, Izrael radi i na izradi treće gasne platforme koja će se nalaziti na moru.