Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

U Mostaru održano stručno predavanje o rastu cijena građevinskog materijala


Uvodno su se obratili Marko Šantić, ispred Gospodarske komore FBiH, Viktor Lasić uime Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru te federalni ministar trgovine Zlatko Vujanović, priopćili su organizatori.

Središnje predavanje održala je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj kao jedna od inicijatora potrage za rješenjima, a govorila je o problemu i događajima koji su prethodili odabiru prihvatljivih rješenja.

“Problem iznenadnog enormnog rasta cijena građevinskog materijala, koji je od kraja 2020. godine ozbiljno poremetio poslovanje građevinskih poduzeća i utjecao na znatno promijenjene uvjete poslovanja, nije bilo moguće predvidjeti niti njegove učinke prevenirati ugovornim odredbama”, ističe se u priopćenju.

Dodaje se kako je Vlada Republike Hrvatske u listopadu 2021. donijela Zaključak kao preporuku javnim naručiteljima da s izvođačima pristupe analizi ugovorenih jediničnih cijena građevinskih materijala i proizvoda za neizvršene ugovore o javnoj nabavi, a kako trenutna situacija ne bi dovela do sloma građevinskog sektora i propasti započetih projekata.

Nakon toga je Hrvatska gospodarska komora izradila Smjernice za provedbu postupaka priznavanja razlike u cijeni koje je Čagalj predstavila u Mostaru.

Glavne teme predavanja bile su uzroci rasta cijena građevinskog materijala, Smjernice HGK za provedbu postupka priznavanja razlika u cijenama, posebne uzance o građenju, metodologija izračuna indeksa cijena građevinskog materijala te primjeri indeksacije cijena.

Nakon završenog predavanja uslijedila su pitanja nazočnih te rasprava o aktualnoj problematici, navodi se u priopćenju.

Business Magazine