Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

U ovom bh. gradu je najmanja stopa nezaposlenosti, a i plaće su iznad prosjeka: Tko hoće da radi, evo što ga čeka…

Općina Kotor Varoš jedna je od rijetkih koja ima veći broj zaposlenih od umirovljenika te jedna od općina s najmanjom stopom nezaposlenih. U lokalnoj administraciji kažu da je ključ uspjeha povoljan privredni ambijent i olakšice koje su omogućene investitorima.

Od oko 18 000 stanovnika u Kotor Varošu je gotovo 6000 otvorenih radnih mjesta. Zaposlenje ovdje može naći svako tko želi raditi u kožarsko – prerađivačkoj, metalnoj ili drvnoj industriji, jer na području općine već duži niz godina posluju gospodarski subjekti koji zapošljavaju većinu ovdašnjeg stanovništva.

DRAGAN SAVANOVIĆ, radnik u strojnom poduzeću

“Uvjeti su dobri , imamo plaćenu nedjelju 50, subotu 30%, prekovremeno nam je plaćeno isto 30%. Godišnji imamo, sve. Sada imate i te neke norme ako ispuniš 100% nagrade nas”.

Dragan deset godina radi u svom gradu. Njegova sugrađanka Aleksandra je posao dobila odmah nakon srednje škole, a Darko nakon završenog fakulteta.

ALEKSANDRA SERDAR, radnica u strojnom poduzeću

“Trenutno sam tek završila srednju školu . Išla sam na praksu dok sam još išla u školu i čim sam završila došla sam ovdje i radim već dva mjeseca”.

DARKO DANILOVIĆ, poslovođa

“Što se tiče kvalifikacija, radnici dolaze iz srednje škole. Tu imamo malo problema, bez obzira da li je neko završio strojarsku školu, strojarski tehničar ili bilo koju drugu školu, prolazi određeni vid obuke”.

Nakon malih zastoja u godinama pandemije, ponovo se bilježi Voice-over rast prihoda.

MILOŠ TRKULJA, direktor firme, Kotor-Vаroš

“Rast isplata ili plaća je bio 16,3% što govori da vodimo računa o našim radnicima. Trenutno je kod nas prosječna neto plaća 1380KM”.

U kožarsko – prerađivačkim pogonima niža su primanja, ali zapošljavaju oko 3000 Kotor Varošana i radnika iz susjednih mjesta. Najveći broj je zaposlila talijanska firma iz koje, isključivo za potrebe izvoza, izlaze poznati svjetski brendovi. Nakon kolektivnih godišnjih odmora, njihove kapije ponovo će biti otvorene. U Opštini kažu da je ove godine u planu otvaranje još nekoliko pogona, i da je ograničavajući faktor za dolazak novih investitora nedostatak radne snage i nedostatak zemljišta u vlasništvu općine.

ZDENKO SAKAN, načelnik Općine Kotor Varoš

“Mi smo bili u situaciji da dajemo zemljište pod povoljnim uvjetima tamo gdje su bili takvi programi gdje grade halu i zaposlit će 500 radnika. Normalno da smo izlazili s povoljnim uvjetima za njih. A građevinske dozvole su najmanje na 6 rata, pa i ako se kasni nikakav problem, uglavnom naši privrednici na kraju to ispoštuju”.

NA kotorvaroškom birou za zapošljavanje formalno je 2000 nezaposlenih. No, upućeni tvrde da je riječ većinom o osobama koje žive u inostranstvu i visokoobrazovanoj radnoj snazi, prenosi BHRT.

Centralna.ba