Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI KUPILI BORBENA VOZILA BH. FIRME

On je istakao da je plan, ako Arapi potvrde specifikacije ovih borbenih vozila, da im u naredne četiri godine isporuče više stotina “Vihora”.

Borbeno vozilo “Vihor” je lako taktičkim vozilima, čija je tržišna cijena, u zavisnosti od opreme, oko 500.000 eura i ono nije napravljeno na komercijalnoj platformi.

– Naš kapacitet proizvodnje je 50 vozila godišnje tako da bi naša proizvodnja u naredne četiri godine bili popunjena. Vojska UAE je ozbiljna i raduje nas činjenica da su upravo oni odlučili da kupe naša vozila. To je jedna fenomenalna referenca, prije svega, za Tehnički remont Bratunac – rekao je Ristić i naglasio da nije isto prodati vozilo u Afriku ili Emirate, jer oni mogu priuštiti najbolje od najboljeg.

Ova vozila bila su u testnoj fazi skoro godinu dana u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, gdje su prošla sve testove.

“Vihor” je predstavljena krajem septembra i na Beogradskom sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2023.”, nakon čega su ponuđena na međunarodnoj sceni.

Zbog situacije u svijetu i povećane potražnje namjenska industrija je u ekspanziji, a TRB je zatrpan narudžbama iz cijelog svijeta rekao je Ristič.

Do kraja godine TRB će ponuditi i novi pištolj pod nazivom “šejtan” istakao je Ristić i dodao da je u toku je realizacija još nekoliko projekata koje još nije želio da otkrije.

– Bliski istok, Južna i Sjeverna Afrika su naše glavno tržište, a u posljednje vrijeme stiže nam i dosta upita iz Južne Amerike i Kolumbije. Trenutno smo se skoncentrisali na određene projekte, a to je proizvodnja upaljača, borbenih vozila, linije za proizvodnju municije i mašina za deminiranje. To su neke stvari koje su nam bile prioritet, jer se traže na tržištu – rekao je Ristić.

Iako godinama imaju saradnju sa Izraelom, naoružanje ne izvoze u tu zemlju, niti su šta od svojih proizvoda do sada prodali Ukrajini, istako je Ristić.

– Jednostavno namjera nam je da ostanemo po strani, ne želimo da dolijevamo ulje na vatru. Držimo se naših tržišta i zona koje nisu u konfliktu. To je sasvim dovoljno da naša kompanija posluje i ostvaruje zavidne rezultate – istakao je Ristić.

TRB se sprema za sajam u Egiptu, koji se održava početkom decembra, dok sljedeće godine idu u Abu Dabi, a u planu im je i Indonezija.

– Svaki sajam je investicija za sebe, zbog čega odlazimo samo na najjače. Nama je sada cilj da kapital koji firma ima koristimo za ulaganje u nove proizvode i dodatno opremanje – rekao je Ristić.

Kompanija “Tehnički remont Bratunac” je osnovana 1953. godine, sada broji 1.000 zaposlenih, dok je prije 11 godina radilo svega 80 radnika. Slaven Ristić kaže da je po preuzimanju ove kompanije, odnosno 2012. godine, firma bila u velikoj krizi te da su u proteklom periodu uspjeli da vrate više od 20 miliona maraka dugova, kao i da ulože gotovo 60 miliona KM.

– Trudit ćemo se da i u budućnosti opravdamo povjerenje svih ljudi koji vjeruju u to što radimo – rekao je Ristić i dodao da je prošle godine ova firma zaposlila i 50 žena te da su uveli praksu da svakoj koja se porodi daju dodatnu platu.

Hayat