Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Uvoznici, strahujući od nastavka rasta cijena na svjetskom tržištu i nestašice dobara, uvoze veće količine

Naplata PDV-a od veljače 2021. godine u stalnom je porastu, međutim ako se uđe u strukturu, rast prihoda uglavnom je rezultat uvoza, a ne domaće potrošnje koja bilježi skromnije stope rasta u posljednjih šest mjeseci, posebno u veljači i ožujku 2022. godine, kada su iznosile 3,1 i 1,6%.

Ovo se, između ostalog, navodi u analizi Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u kojoj se ističe da je kod uvoza zabilježen rast od 36,4 posto, a domaćeg PDV-a od 5,1 posto.

“Pregled kvartalnih trendova pokazuje rastući trend kod PDV-a na uvoz, što je i očekivano s obzirom na rast uvoza koji je dodatno potaknut rastom cijena na svjetskom tržištu. Nasuprot tome, kod naplate domaćeg PDV-a očit je silazni trend kvartalnih stopa rasta, što može biti posljedica pada potrošnje građana zbog smanjene kupovne moći u uvjetima rasta inflacije koju ne prati rast zarada, ali i zbog povećanih isplata povrata PDV-a uvoznicima”, navodi se u analizi.

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH smatraju da je moguće da uvoznici, strahujući od nastavka rasta cijena na svjetskom tržištu i nestašice dobara, uvoze veće količine dobara koje tržište u BiH ne može apsorbirati u kratkom roku.

“Isplate povrata PDV-a u ožujku 2022. su bile čak za 43,4 posto veće nego u istom mjesecu 2021. godine. U prvom kvartalu 2022. zabilježen je rast povrata od 38,1 posto. U prvom kvartalu 2022. godine obveznicima je vraćeno 158,3 milijuna KM povrata PDV-a više nego u istom periodu 2021., dok su isplate povrata međunarodnim projektima bile manje za 23,7 milijuna KM”, navodi se u analizi Uprave za indirektno oporezivanje BiH.