Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Vlada FBiH o situaciji na bh. tržištu s opskrbom peletom

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva trgovine vezano za situaciju na tržištu peleta u Bosni i Hercegovini.

Vlada je zadužila federalna ministarstva trgovine, zatim poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te energije, rudarstva i industrije da, u suradnji s Privrednom komorom FBiH, sagledaju situaciju u vezi s opskrbom tržišta FBiH peletom.

Ova ministarstva su zadužena da, ovisno o rezultatima sagledavanja situacije, u roku od 15 dana pripreme tekst inicijative koju će Vlada FBiH uputiti Vijeću ministara BiH radi donošenja odgovarajuće mjere o privremenom ograničenju izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine.

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, usvojila četiri informacije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju četiri fotonaponske (solarne) elektrane privrednog društva ECO-WAT d.o.o. Kiseljak.

Ovom ministarstvu Vlada je dala prethodne suglasnosti u postupku izdavanja energetske dozvola za izgradnju fotonaponskih stanica C2, C3, C4 i C5, čija je izgradnja planirana na lokalitetu općine Stolac, u Poslovnoj zoni Hodovo. Svaka od njih bit će instalirane snage od 4,999 MW i godišnje bi, kako je planirano, trebala proizvodite 77.085,83 (C4 i C5), zatim 7.149,81 (C2), do 7.150,03 (C3) MWh električne energije.

Vlada je zadužila  Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industije da pristupi aktivnostima u skladu s Uredbom o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanja energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja.

Centralna.ba