Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Za poboljšanje energetske efikasnosti više od milion KM preostalih od povrata PDV-a


Odobrena sredstva bit će korištena za dodatne aktivnosti, kao što su radovi na objektima od značaja za Federaciju BiH i kantone, te za konsulatnske usluge i robe.

Inače, ovo federalno ministarstvo mjere “Energetske efikasnosti u BiH“ za Federaciju kontinuirano provodi putem Implementacione jedinice, te uz koordinaciju sa kantonalnim ministarstvima zdravstva i obrazovanja.

Objekti koje su odabrali Federacija i kantoni od interesa su kako za zdravstveni tako i obrazovni sistem, te su zbog njihove starosti neophodne investicije. Vrijednost investicije u momentu ugovaranja znatno se povećava.

Ovom odlukom odobrena je raspodjela sredstava koja su ostala nealocirana, a s ciljem pune implementacije “Dodatnog finansiranja Energetske efikasnosti u BiH“, te drugih međunarodnih projekata za poboljšanje energetske efikasnosti. Naime, u skladu sa Zakonom o porezu na dodatnu vrijednost, tokom provedbe međunarodnih kreditnih sredstava ostvarena je mogućnost povrata PDV-a u okviru projekata.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH zaključno sa 30. novembrom prošle godine donijela je rješenja o povratu PDV-a u ukupnom iznosu od 5.735.878 KM. Ranijim odlukama Vlade FBiH izvršena je alokacija ukupno 4.662.126 KM na Komponente 1 i 2 projekata.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja putem Implementacione jedinice će o utrošku ovih sredstava izvještavati Upravni odbor Projekta.

Business Magazine