Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH


“Proizvodnja energije u oktobru veća je za 4,4 posto u odnosu na septembar, kapitalnih proizvoda za 2,8 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 1,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 3,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 posto”, objavila je Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

U oktobru ove u odnosu na oktobar prošle godine, proizvodnja kapitalnih proizvoda je veća za 5,2 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 0,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 2,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 posto, a energije za 11,1 posto.

Industrijska proizvodnja u oktobru u poređenju sa septembrom ove godine veća je u proizvodnji i snabijevanju električnom energijom i gasom za 3,7 posto, u vađenju ruda i kamena za 0,8 posto, dok je u prerađivačkoj industriji manja za 1,7 posto.

U oktobru, u poređenju sa istim mjesecom lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u prerađivačkoj industriji za 0,9 posto, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 10,3 posto, a u vađenju ruda i kamena za 11 posto.

Objava Zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Business Magazine