Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

ZABORAVLJENI OD SVIH: Srednja Bosna i dalje bez plina

“Ljudi su dobijali naknade za to što su im kroz zemlju prošli. Sada ga niko i ne spominje. To je zaraslo i sravnalo se i vide se samo neke oznake. Narod sad koristi tu zemlju- kosi i radi kao da nije tu. Doš’o, otiš’o i to je to”, kaže on.

Nerealizovani plan plinskog povezivanja sa HrvatskomPlinovod u centralnoj Bosni i Hercegovini (BiH), koji je najavljivan kao prva faza povezivanja sa plinskim sistemom Hrvatske, neupotrebljiv je skoro deceniju od izgradnje.

Kompanija “BH Gas”, čiji je osnivač Vlada Federacije BiH, započela je 2012, a 2013. godine završila izgradnju plinovoda od Zenice do Travnika, u vrijednosti od 41,5 miliona marka (više od 21 miliona eura).

Od toga je 33,2 miliona maraka (17 miliona eura) bilo kreditno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Devet godina bez dozvole

Dug više od 40 kilometara je zamišljen kao rješenje problema snabdijevanja plinom Busovače, Viteza, Novog Travnika i Travnika. U idućoj fazi plinifikacije bili su planirani i drugi gradovi u centralnoj BiH.

No, devet godina nakon izgradnje nije u funkciji, dok većina stanovnika u općinama u srednjoj BiH za zagrijavanje domova koristi drva i pelet.

Nakon izgradnje 2013. godine, umjesto distribucije plina u domaćinstva i industriju, uslijedio je raskid ugovora između “BH gasa” i izvođača radova, te podizanje tužbi.

Zbog uočenih nepravilnosti i tužbi, nakon devet godina nije dobio ni upotrebnu dozvolu od Ministarstva prostornog uređenja entiteta Federacija BiH.

Opširnije na portalu Radio Slobodne Evrope.