Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

7 efikasnih i prirodnih načina za borbu protiv NEPLODNOSTI: Stručnjaci tvrde da je KLJUČ u adekvatnoj ISHRANI

Brz tempo života, hroničan stres, ali i brojni drugi faktori poput nezdrave ishrane, zagađenog vazduha, raznih preparata koji sadrže štetne materije, mogu uticati na reproduktivno zdravlje. Godine su i dalje najznačajni faktor, budući da određene funkcije ljudskog tela prirodno slabe kako organizam stari.

Prema procenama Američkog društva za reproduktivnu medicinu žene ispod 30 godina imaju oko 25% šanse da zatrudne prirodnim putem tokom svakog menstrualnog ciklusa, a ta šansa pada na 20% za žene starije od 30 godina. Do 40. godine, šansa da zatrudnite prirodnim putem svakog meseca je samo 5%.Ipak, postoje prirodni načini da povećate plodnost – izbor odgovarajućih namirnica, ali i male promene u svakodnevnom životu mogu vam povećati šanse da se ostvarite kao roditelj.

7 načina da povećate plodnost prirodnim putem:

1. Jedite namirnice bogate raznim antioksidansima

Antioksidansi poput folata (folne kiseline) i cinka mogu poboljšati plodnost i kod muškaraca i kod žena. Oni deaktiviraju slobodne radikale u telu, koji mogu oštetiti i spermatozoide i jajne ćelije.Studija u kojoj su učestvovale 232 žene pokazala je da je veći unos folata povezan sa većim stopama trudnoće.

Zato u ishranu uključite hranu poput voća, povrća, orašastih plodova i integralnih žitarica jer su ove namirnice bogate antioksidansima, kao što su vitamini C i E, folati, beta-karoten i lutein.iljna vlakna pomažu telu da se oslobodi viška hormona i održava ravnotežu šećera u krvi. Određene vrste vlakana mogu pomoći u uklanjanju viška estrogena tako što se vezuju za njega u crevima. Višak estrogena se zatim uklanja iz tela stolicom.

Jedna studija pokazala je da su rastvorljiva vlakna iz avokada, batata, ovsa i voća, povezana sa nižim nivoima estrogena i progesterona, što istovremeno utiče na povećanje plodnosti.

5. Umesto proteina životinjskog porekla jedite više biljnih proteina

Ukoliko neke životinjske proteine (meso, jaja, ribu) u određenoj meri zamenite biljnim izvorima proteina, kao što su mahunarke, orašasti plodovi i semenke, smanjićete rizik za nastanak neplodnosti.

Jedna studija pokazala je da ako samo oko 5% od ukupnih kalorija dolazi iz biljnih proteina umesto životinjskih, rizik za razvoj neplodnosti smanjuje se za više od 50%.

6. Budite fizički aktivni

Vežbanje pozitivno utiče na sve aspekte ljudskog zdravlja, pa tako i na plodnost. Međutim, od izuzetnog je značaja da budete umereno fizički aktivni, jer vežbanje preteranog intenziteta takođe može umanjiti plodnost.

Naime, prekomerno vežbanje može promeniti energetski balans u telu i negativno uticati na reproduktivni sistem.

Dakle, ne preterujte sa fizičkom aktivnošću jer time možete da smanjite šanse za trudnoću.

trudnoćaFoto: Profimedia
7. Nađite vremena za opuštanje

Ukoliko ste pod hroničnim stresom, šanse da zatrudinute se smanjuju. Ovo je uzrokovano hormonalnim promenama koje se dešavaju usled stresnih situacija.

Iako razna istraživanja o vezi između stresa i plodnosti imaju različite zaključke, postoje dokazi da stres može umanjiti plodnost.

Zato pronađite vreme za opuštanje i praktikujte tehnike smanjivanja stresa koje vam najviše prijaju