Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Čaša soka od narandže dnevno mogla bi smanjiti rizik od sedam opasnih bolesti

Stručnjaci smatraju da ne smijete piti više od 150 ml voćnog soka dnevno, ali radi se o točnoj količini koja bi vam trebala pomoći u suzbijanju upalnih procesa.

Utvrđeno je da ključne hranjive tvari koje se nalaze u soku od narandže štite vaš imunološki sistem.

Tih sedam stanja uključuju artritis, lupus, bolest crijeva, astmu, bolesti srca, reumatoidni artritis i dijabetes tipa 1.

Profesor Philip Calder, koautor izvješća i profesor nutricionističke imunologije na Univerzitetu Southampton, objasnio je: “Vitamin C utječe na upalu regulirajući proizvodnju citokina, a znamo da veća količina citokina može razoriti izvore upale. Vitamin C također pomaže povećati razinu antitijela, podržavajući rast T- i B-limfocita, vrste bijelih krvnih stanica koje pokreću i usmjeravaju naš imunološki odgovor”.

Vitamin C se nalazi u raznim namirnicama kao što su agrumi, paprike, pa čak i bijeli krompir. Također, možete uzimati i dodatke vitamina C ako mislite da ga ne unosite dovoljno hranom.

Odraslima u dobi od 19 do 64 godine potrebno 40 mg vitamina C dnevno. Ne može se pohraniti u tijelu pa morate svaki dan konzumirati hranu koja sadrži vitamin C.

Jedan od glavnih razloga zašto je sok od narandže koristan jesu flavonoidi. Riječ je o skupini polifenola koji pomažu u smanjenju upale, a također mogu poboljšati zdravlje crijeva, prenosi Klix.