Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Izabran najbolji sir na svijetu, prave ga u ovoj dalekoj sjevernoj zemlji

Baš zato će mnoge iznenaditi da je na ovogodišnjem takmičenju za najbolji na svetu, pobedio ručno pravljeni sir iz Norveške, zemlje koja baš i nije čuvena po proizvodnji sira.

„World Cheese Awards“ je jedan od najeminentnijih stručnih žirija na svetu kad su u pitanju sirevi. Oni su dokazali svoj autoritet, i već godinama rangiraju sireve kako bi odvojili najbolje, piše B92.

Najbolji sir na svetu za ovu godinu, kao što smo naveli, dolazi iz Norveške, a ima specifičan ukus, koji nije za svačije nepce.

Žiri koji je ocenjivao sireve je sastavljen od stručnjaka, trgovaca, blogera i poznavalaca hrane. Oni su ocenjivali više od 4.000 različitih vrsta sireva sa svih krajeva sveta, njih 16 je proglašeno najboljim, a na prvom mestu se nalazi Nidelven Bla sir.

Nidelven Bla je ručno pravljen plavi sir, napravljen samo dva sata od Trondheima, gde je održana ovogodišnja dodela nagrada.

Na drugom mestu je belgijski Baliehof Houtlandse Asche Kaas, tvrdi nepasterizovani kravlji sir. Na trećem mestu bio je Eberle Wurzig Seit 5 Generationen, švajcarski sir, dok je Eleftheria Brunost, sir iz Indije, zauzeo četvrto mesto.

Zanimljivo je da nijedan francuski sir, zemlje najpoznatije po proizvodnji sireva nije završio među najboljih deset. Italijani su se našli na poslednjem desetom mestu, sa Parmigiano Reggiano sirom.