Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

KORISNO I ZA TRUDNICE: BROJNI SU RAZLOZI ZAŠTO TREBATE JESTI KRUŠKE

Za razliku od jabuka, kruške imaju koru koju je teže čistiti. Kora može biti žuta, zelena, smeđa, crvena ili pak kombinacija svih boja.

Kruške su uglavnom slatke, sočne i blagog okusa, a tekstura mesa je kremasta. Najpoznatija je kineska kruška koja ima i najbolja ljekovita svojstva. Prisutne su tokom cijele godine, a najbolje su one koje dozrijevaju od kraja jula do početka februara, u jesensko-zimskom periodu.

Bogate pektinom

Kruške su odličan izvor topivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin, piše centarzdravlja.hr.

Također su bogat izvor bakra, fosfora i kalija, a u manjim količinama sadrže kalcij, hlor, željezo, magnezij, natrij i sumpor.

Kruške su hipoalargeno voće koje je puno vlakana, a rijetko izaziva alergijske reakcije. Sok od kruške je odličan za novorođenčad jer je blagog okusa, a zdrav. Kruške pomažu kod brojnih zdravstvenih stanja pa se preporučuje redovito konzumiranje krušaka svima koji boluju od navedenih stanja.

Kruške su bogate pektinom koji učinkovito smanjuje razinu lošeg (LDL) holesterola.

Kruške sadrže antioksidativne i antikancerogene spojeve koji sprečavaju nastanak visokog krvnog pritiska i srčanog udara.

Antioksidativno djelovanje kruške će ojačati vaš imunološki sistem. Jedite krušku ili pijte sok od kruške, pogotovo kada je sezona gripe i prehlade.

Sve trudnice za vrijeme trudnoće trebaju povećati unos folne kiseline kako bi se spriječio nastanak urođenih poremećaja kod djeteta. Kruška je bogata folnom kiselinom pa ju stručnjaci preporučuju za vrijeme trudnoće

Visoka razina vitamina C i bakra će smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu te na taj način spriječiti stanična oštećenja.

Kruška ima protuupalno djelovanje i pomaže kod oslobađanja od boli uzrokovane upalnim procesima.

Najbolji način smanjenja temperature jest popiti veliku čašu svježe iscijeđenog soka od kruške.

Pektin je diuretik i ima blago laksativno djelovanje, što će potaknuti rad crijeva i omogućiti pravilno probavljanje hrane.

Topiva vlakna su odlična za zdravlje probavnog trakta i mogu spriječiti nastanak raka debelog crijeva.

Kruške sadrže visoku razinu bora koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij i na taj način sprečavaju nastanak osteoporoze.

Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze koje poprilično brzo podižu razinu energije.

Savjeti za konzumiranje

Odaberite čvrste kruške tamnije boje. Ako su vam kruške pretvrde pustite ih da odstoje nekoliko dana dok malo ne omekšaju. Jednom kada krušku ogulite ona može stajati nekoliko dana.

Kruške pohranite dalje od hrane intenzivnog mirisa (luk, češnjak, kiseli kupus) jer one vrlo lako mogu poprimiti te mirise, a nemojte ju držati u istoj košari s jabukama jer će puno brže sazrijeti, odnosno propasti u roku od par dana, piše Hayat.