Vitamin K ima ključnu ulogu kada je u pitanju zgrušavanje krvi. K označava koagulaciju odnosno proces zgrušavanja, te aktivira proteine potrebne u procesima zgrušavanja, pomaže u zacjeljivanju rana i sprječava pretjerano krvarenje. Vitamin K predstavlja grupu sličnih organskih spojeva. Vitamin K1 pronaći ćete u zelenom povrću poput špinata ili brokule, dok vitamin K2 pronalazimo najčešće u žumanjcima.
Mnogoj novorođenčadi daju se injekcije s vitaminom K, kako bi se spriječila rijetka, ali vrlo ozbiljna krvarenja. Inače, bebe se rađaju s niskim stepenom vitamina K.
Također, tvrdi se da unošenje vitamina K pospješuje rad srca i kvalitet kostiju.
Iako mnogobrojni naučnici preporučuju upotrebu vitamina K, ona ipak ne bi trebala biti pretjerana jer prevelika koncentracija vitamina K može biti štetna po naš organizam.
Također, jedna holandska studija pokazala je povezanost između pacijenata sa težim oblicima koronavirusa i nedostatka vitamina K u organizmu.
Ipak, korelacija nije i uzrok. Da li bi vitamin K pacijente mogao zaštititi od razvoja težeg oblika oboljenja pluća, ostaje da se vidi ukoliko bude osigurano detaljno istraživanje.