Ti trikovi obično su vezani za pojedine sastojke ili postupke tokom pripreme, odležavanja i pečenja smjese. Iako se sastojci i priprema razlikuju zavisno o geografskom porijeklu recepta za palačinke, ali i vašoj mašti, neka se pravila mogu univerzalno primijeniti na pripremu ove omiljene slatkiše za sve generacije. Evo nekoliko jednostavnih trikova koji će unaprijediti vaše kuhinjske majstorije s palačinkama.
Za početak, potrebno je pripremiti sve sastojke koje ćete upotrijebiti – jaja, brašno (najbolje je pomiješati glatko i oštro bijelo brašno), mlijeko, mineralnu vodu, prstohvat soli, žlicu ruma, malo ribane limunove korice, pola kašičice šećera i jednu kašičicu ulja.
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 214
Potrebno vam je
250 g pšeničnog brašna
2 jaja
300 ml mlijeka
2 dl mineralne vode
1 prstohvat soli
šećer
tamni rum
limunova korica
_________________________________
Kod pripreme smjese, obično se kreće od jaja koja treba pjenasto umiješati. U nekim receptima vidjećete i preporuku odvajanja žumanca od bjelanceta, međutim, to se češće odnosi na deblje palačinke (poput američkih) u koje se dodaje i šećer i puter. Dakle, za našu udomaćenu verziju tankih i mekanih palačinki potrebno je za početak pjenasto umiješati cijela jaja i potom im dodati mlijeko i opet miješati. Potom dodajemo brašno kojeg je potrebno dodati toliko da smjesa bude vrlo gusta i takvu smjesu treba dobro miješati pjenjačom kako bi se temeljito homogenizovala i kako bi se izbjeglo stvaranje grudvica. Nakon toga se smjesa razrjeđuje mineralnom vodom do željene konzistencije.
Sitni ali bitni dodaci su i rum, so, šećer i malo ulja, a neće škoditi ni malo limunove korice. I kuvarima-amaterima je poznato da najprhkije i najmekše palačinke moraju biti napravljene s dodatkom gazirane mineralne vode bogate bikarbonatima. Iako je mineralna gazirana voda po svojoj pH vrijednosti kisela, ona zapravo djeluje lužnato zbog obilja bikarbonata koje sadrži. Naime, natrijev-bikarbonat, ili popularno soda-bikarbona osnovni je sastojak praška za pecivo. Stoga su mekane, prozračne i prhke palačinke gotovo nezamislive bez mineralne vode. Dodatak ruma u tijesta koja se peku na ulju, osim što osigurava posebnu aromu i miris, osigurava da palačinke neće upiti nepotrebno ulje. Mali dodatak soli učvrstiće mrežu glutena i tako osigurati bolju konzistenciju pečenom tijestu. Dodatak šećera obično je svojstven receptima za slatke palačinke, a nekada možete obični šećer zamijeniti i vanilin-šećerom.
Mikser ili pjenjača?
Naše bake i prabake ne žele čuti za korištenje miksera pri pripremi smjese za palačinke i radije koriste pjenjaču. Doista, sastojke nije potrebno žustro miješati i razbijati njihovu strukturu, već ih je potrebno samo dobro povezati. Takođe, nikada ne koristite štapni mikser – sjekač, a ako već koristite obični mikser, nakon dodatka brašna stavite ga u najnižu brzinu, piše ATV.
Legendarna crna tava ili teflon?
Domaćice sa “starom kuhinjskom školom” nikada se nisu riješile stare crne tave za palačinke i ne priznaju teflon. Jesu li palačinke iz crne tave bolje i drugačije teško možemo sa sigurnošću reći, no jedno je sigurno, na teflonskoj tavi palačinke možemo peći s minimalnom količinom ulja, pa time i okus može biti drugačiji jer masnoća osigurava punoću ukusa. Palačinke se peku na jakoj vatri, na dobro ugrijanoj tavi na maloj količini biljnog ili suncokretovog ulja. Ponekad se može upotrijebiti i maslinovo ulje, a isto ulje može se dodati i u smjesu, posebice kod pripreme slanih palačinki u mediteranskom izdanju. Varijacija je bezbroj, sve zavisi o mašti, društvu i raspoloženju. Tehniku okretanja palačinki u zraku nećemo elaborirati – to ostavljamo vama!