Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Praznična pogača

Potrebno je:
500 ml mlakog mlijeka
2 žumanca
malo ulja
30 gr kvasca
1 kašičica šećera
900 gr brašna
50 gr maslaca ili margarina
Priprema:
Razmutiti kvasac sa šećerom u malo vode kad nadodje sipati u vanglu. Dodati žumanca, ulje, mleko brašno so i zamijesiti srednje tijesto.

Ostaviti da odmori 30 minuta sa sobnoj temperaturi. Istresti na sto posut brašnom. Podijeliti na 8 loptica po 150 gr i svaku obraditi rukom pa pokriti 10 minuta.

Razviti veličine tanjira, premazati tanko maslacom. Od pola pa na dole zaseći tanke trakice ali ne do kraja pa uviti testo odozgo na dole formirajući kiflicu. Saviti ćoškove na dole kao potkovicu.

Napraviti osam malih loptica kao veći klikeri i staviti u sredinu. Četiri umočiti malo u vodu pa u susam staviti u sredinu ostale četiri ostaju čista. U sam centar staviti lopticu umočenu u crni susam.

Iseći tanke trakice uviti i formirati male ružice i staviti u sredinu svake kiflice. Ostaviti pokriveno da poraste pa premazati žumancetom. Posuti susamom peći na 200 stepeni 50 – 60 minuta. Pred kraj pokriti folijom, piše Informer.