Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Sezona ambrozije: Ovo su preporuke za sve koje pate od alergije

U cilju sprečavanja pojave alergijskih reakcija potrebno je pokrenuti akcije mehaničkog uklanjanja navedene biljke i bezbjednog odlaganja prikupljenog biljnog materijala prije samog oslobađanja polena. Poželjno je kositi što veće površine kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski te dodatno narušavaju zdravlje stanovništa u KS.

Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima – navodi se u izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić, koji je dostavljen Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) preporučuju da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru porodične medicine.

Savjeti koji mogu biti od pomoći da bi se spriječila pojava alergije na polen su:

Istuširajte se nakon povratka s otvorenog – da biste uklonili polen koji je pao na vas dok ste bili vani, i promijenite odjeću.

Smanjite polen u prostoriji – prozore držite zatvorenim i koristite klima-uređaj ili HEPA prečistač da biste pročistili alegene iz vazduha.

Provjerite vrijeme – saznajte kada vremenski uslovi, kao što je vjetar povećavaju nivo polena da biste se mogli pripremiti.

Upoznajte se s lijekovima protiv alergija – od lijekova do spreja za nos, razgovarajte s ljekarom o svojim mogućnostima, piše Bosniainfo.