Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Šta se dogodi ako uzimate vitamine na prazan želudac

Dijetetičarka za dijabetes Christa Brown kaže da je malo vjerojatno da ćete time uzrokovati trajnu štetu. “Doista nema štete u uzimanju vitamina na prazan želudac”, kaže ona.

Međutim, postoje neke iznimke. Određene vrste vitamina – posebice vitamini topivi u mastima poput vitamina A, D, E i K – mogu biti posebno teški za prazan želudac i mogu dovesti do gastrointestinalnih problema. Općenito se preporučuje uzimanje tih vrsta vitamina s hranom kako bi se ublažile te potencijalne nuspojave i poboljšala apsorpcija, prenosi Best Life.

Brown kaže da neki ljudi koji uzimaju ove vrste vitamina prije jela imaju mučninu, bolove u trbuhu ili grčeve, pa čak i povraćanje. Ako već bolujete od gastroezofagealne refluksne bolesti, čira, gastritisa, sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili drugog probavnog stanja, uzimanje vitamina na prazan želudac može uzrokovati pogoršanje vašeg stanja.

Osim što će vam pomoći da izbjegnete neugodne nuspojave, uzimanje tih vrsta vitamina s hranom također će pomoći u poboljšanju njihove apsorpcije. Dok je vitaminima topivim u vodi potrebna samo voda da bi se razgradili i apsorbirali u krvotok, vitamini topivi u mastima moraju se apsorbirati zajedno s prehrambenim mastima koje jedete. prneosi n1

Brown preporučuje da pojedete šaku orašastih plodova kako biste pripremili svoj probavni sustav. “Kriška tosta s malo maslaca također će poslužiti”, kaže ona.

Dijetetičarka s više od desetljeća iskustva Stacy Roberts-Davis preporučuje da jedete najmanje 30 minuta prije uzimanja bilo kojeg vitamina koji bi mogao uzrokovati gastrointestinalne tegobe. To će pomoći da se vaš probavni sustav pokrene, što bi moglo dodatno pomoći u apsorpciji. Naglašava kako je važno uvijek čitati etiketu na vitaminima.

I naravno, svakako slušajte svoje tijelo kad god uzimate vitamine, dodatke prehrani ili lijekove. Ako nešto uzrokuje uznemirenost ili nelagodu, svakako porazgovarajte sa svojim liječnikom što uzimate i u kojim dozama.