Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Stručnjaci otkrili koje vrste ulja su najgore po vaše zdravlje

Američka dijetetičarka Trista Best za Fox News istaknula je kako određena ulja mogu izazvati neravnotežu omega-3 i omega-6 masnih kiselina zbog čega je potrebno ograničiti njihov unos, piše Klix.

“Hronična upala niskog stepena je osnovni uzrok mnogih bolesti uobičajenih u zapadnom društvu. Ova upala je dijelom rezultat neravnoteže omega-3 i omega-6 masnih kiselina”, kazala je.

“Obje su esencijalne masne kiseline, ali omega-6 je vrlo upalna kada je brojčano nadjačana omega-3 i konzumira se u velikim količinama u standardnoj ishrani”, pojasnila je.

Zbog toga, kad ste u mogućnosti, posegnite za maslinovim uljem bogatim hranjivim tvarima, za koje istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od bolesti, pa čak i pomoći da živite duže. Također, maslinovo ulje je jedna od najzdravijih namirnica za vaše srce i prepuna antioksidansa i vitamina.

Međutim, nutricionisti navode sljedeće vrste ulja kao potencijalno opasne za vaš organizam:

Kukuruzno ulje

Jedno od ulja koje je stvorilo neravnotežu u omega-3 i omega-6 masnim kiselinama je kukuruzno ulje, kazala je Best.

“Ovo ulje je relativno jeftino što ga čini popularnom opcijom za prženje hrane. Ono sadrži 57 posto omega-6 i 29 posto omega-3 masnih kiselina, a ostatak čine zasićene i omega-9 masti”, pojasnila je.

Jay Cowin, registrirani nutricionist, također je primijetio da kukuruzno ulje nije tako zdravo kao što ljudi misle. Puno je polinezasićenih masnih kiselina poput omega-6, koje mogu uzrokovati upalu i oštećenje jetre, rekao je.

Sojino ulje

Sojino ulje je još jedno ulje za kuhanje čiji bi ste unos trebali ograničiti.

“Kao i mnoga biljna ulja, sojino ulje je visoko rafinirano. To znači da prolazi kroz opsežan proces koji uključuje brojne hemikalije kako bi se izvukao iz kukuruza i pretvorio u ulje”, rekao je Cowin.

“Ovaj proizvodni proces čini sojino ulje sklonijim oksidaciji, a kada imamo puno oksidiranih spojeva u našem tijelu, izlažemo se riziku od više bolesti”, dodao je.

Neke od njih su: bolesti srca, dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom.

Suncokretovo ulje

“Suncokretovo ulje je nezdravo jer sadrži i visok nivo omega-6 masnih kiselina”, rekao je Cowin.

“Ove masne kiseline mogu uzrokovati upalu u tijelu, što može dovesti do zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i rak”, nastavio je Cowin, ukazujući na istraživanje iz 2017. iz Healthcare magazina.

Još jedan razlog zašto suncokretovo ulje može biti nezdravo je taj što proizvodi više razine aldehida u poređenju s drugim biljnim uljima za kuhanje, kada je izloženo toplini. Aldehidi su zapravo toksične tvari koje vas mogu izložiti visokim zdravstvenim rizicima.