Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Terapeuti upozoravaju na rečenicu koju ne bismo trebali govoriti djeci

Način na koji roditelji odgajaju dijete utječe na njegov daljnji rast i razvoj, ali i uspjeh. Kako objašnjavaju terapeuti, određene rečenice koje koriste mogu ozbiljno naštetiti njihovom mališanu, a jedna od tih fraza jest ”pazi”. Iako je razumljivo da su roditelji zabrinuti za sigurnost svoga djeteta, ponekad mogu pretjerati, a ova rečenica često ima više štete nego koristi, prenosi Lifehack.

Iako naizgled nema ništa loše u tome i roditelji ovu frazu prvenstveno koriste s najboljom namjerom, navodno ne daje pozitivne rezultate.

Terapeuti naglašavaju kako dijete, ako roditelji neprestano koriste izraz ”pazi”, osjeća kao da ne vjeruju njegovim sposobnostima ili da postoje određene opasnosti koje samo odrasli mogu vidjeti. Kod djeteta to može dovesti do razvoja strahova, ali i gubitka vjere u sebe.

Osim toga, bez ikakvih detalja ili uputa, dijete ne zna zbog čega uopće treba biti oprezno. Potrebno mu je objasniti na šta treba paziti i zašto. Terapeuti tvrde kako bi, bez tačnih objašnjenja, dijete ovako moglo sve početi doživljavati kao prijetnju. Izjavu ”pazi” korištenu bez detaljnih uputa dijete bi moglo prevesti kao upozorenje da pazi na sve oko sebe.

Mislit će da je apsolutno sve oko njega potencijalna opasnost, zbog čega može postati paranoično. Isto tako, istraživanja su pokazala kako se djeca čiji roditelji neprestano koriste ovu frazu manje bave fizičkim aktivnostima zbog mogućnosti od povrede. Rijetko izlaze iz svoje zone komfora jer im je to previše zastrašujuće, dodaju terapeuti. prenosi Avaz