Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Tri najgore vrste mesa koja praktički garantuju upalu i debljanje

Međutim, vrsta mesa i način na koji se priprema mogu imati značajan utjecaj na naše zdravlje, posebno u odnosu na upale i kontrolu tjelesne težine.

Određeno meso, posebno prerađeno, može doprinijeti upali u tijelu i potencijalno dovesti do debljanja ako se redovno konzumira.

Kezia Joy, doktoricom medicine, otkrila je koja su to tri najgora mesa kada su u pitanju upale i debljanje. Joy je otkrila da su prerađeno meso, crveno meso i konvencionalno uzgojeno meso tri najgora krivca za pogoršanje upale i doprinos debljanju.

Prerađeno meso

Prerađeno meso, poput slanine, hrenovki, kobasica i delikatesnog mesa, povezano je sa štetnim zdravstvenim efektima, posebno u vezi sa upalom i debljanjem. Ovi mesni proizvodi često su bogati zasićenim mastima, natrijumom i aditivima poput konzervansa i nitrata, koji mogu doprinijeti hroničnoj upali u tijelu.

“Kobasice, slanina, hrenovke i delikatesi koji su sušeni, dimljeni ili soljeni često sadrže visok nivo zasićenih masti, kao i aditiva kao što su nitrati, koji mogu doprinijeti upali. Prerađeno meso je također visoko u kalorija i soli, što može dovesti do debljanja i povećanja krvnog pritiska”, kaže Joy.

Ona također dodaje da su ove vrste mesa bogate zasićenim mastima koje mogu dovesti do gojaznosti i sistemskih upala.

Crveno meso

Iako je crveno meso vrijedan izvor esencijalnih nutrijenata poput željeza i proteina, prekomjerna konzumacija, posebno masnih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima. Štaviše, crveno meso je kalorično, što ga čini lakim za prekomjernu konzumaciju, što može dovesti do debljanja.

Joy navodi da masni komadi crvenog mesa (poput odrezaka ribeye ili T-bone) i mljevene govedine s visokim sadržajem masti mogu potaknuti upalu i debljanje kada se konzumiraju u prekomjernoj količini. Oni su bogati zasićenim mastima, što može povećati nivo lošeg holesterola ( LDL) i doprinose razvoju srčanih bolesti. Neka istraživanja također sugeriraju da spoj pod nazivom neu5gc, koji se nalazi u crvenom mesu, može uzrokovati upalu.

Konvencionalno uzgojeno meso

Konvencionalno uzgojeno meso, koje se proizvodi konvencionalnim metodama uzgoja, često uključuje upotrebu antibiotika, hormona i pretrpane životne uslove za stoku. Ove prakse mogu dovesti do mesa koje može sadržavati rezidualne antibiotike i hormone, što može poremetiti prirodnu hormonsku ravnotežu tijela i potencijalno doprinijeti upali.

Joy to elaborira i objašnjava zašto jedenje ove vrste mesa može štetiti našem zdravlju.

“One često potiču od životinja uzgojenih u ograničenim operacijama hranjenja životinja (CAFOs). Obično im se daje hrana koja je bogata omega-6 masnim kiselinama i može sadržavati antibiotike i hormone. Neravnoteža omega-6 i omega-3 masnih kiselina može podstiču upalu u tijelu. Upotreba antibiotika i hormona također može imati različite zdravstvene posljedice, uključujući hormonsku neravnotežu koja potencijalno može doprinijeti debljanju”, dodaje.

Ona dodaje da ovi faktori mogu poremetiti ravnotežu crijevnog mikrobioma i hormonsku ravnotežu, potencijalno rezultirajući upalom i povećanjem tjelesne težine.

Naravno, postoje brojne zdravije alternative takvom mesu koje ne samo da pruža esencijalne nutrijente, već nudi i ugodan okus. Joy predlaže nemasno meso, masnu ribu poput lososa, skuše i sardine, te biljne proteine ​​kao što su grah, tofu i tempeh. prenosi Klix