Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Vodič kroz kupovinu ogrlica

ogrlice

Ogrlice, izuzetni ukrasi koji krase naše vratove, bili su simbol lepote i elegancije kroz istoriju. Postoje razni stilovi ovog tipa nakita, od klasičnog dizajna do savremenih, dolaze u bezbroj stilova i materijala, od kojih svaka ima svoj jedinstveni šarm i značaj. Uronimo u raznolik svet nakita i istražimo umetnost brige o ovim dragim dodacima.

Klasične ogrlice

Lančići

Lančići, poznati po svojoj jednostavnosti i eleganciji. Variraju od delikatnih lanaca do smelijih dizajna užadi. Ovi komadi dopunjuju i ležernu i formalnu odeću, čineći ih osnovnim elementom u svakoj kolekciji nakita. Da bi se održala njihova privlačnost, ključno je čuvati lančiće pojedinačno, sprečavajući zaplitanje.

Biserne ogrlice

Odišući dahom sofisticiranosti, biserne ogrlice imaju trajnu privlačnost. Bilo da su jednostruki ili višestruki, biseri izazivaju osećaj elegancije. Da bi sačuvali njihov sjaj, savetuje se da nanesete losione, parfeme i kreme pre stavljanja nakita kako se ne bi oštetila delikatna površina bisera. Nežno brisanje vlažnom krpom nakon nošenja pomaže u održavanju njihovog prvobitnog izgleda.atpisom

Natpisi

Ovo je pravi izbor za osobe koje žude za smelim izrazima stila. Ovi komadi, koji privlače pažnju, podižu čak i najjednostavniju odeću, sa zamršenim dizajnom i raznim materijalima. Ako ste avanturista, možete ukomponovati i neki dizajn u natpis kako bi ste stvorili jedinstveni komad nakita koji će vam krasiti vrat svakom prilikom tokom koje ga nosite.

Ukrašavanje dragim kamenjem

Dijamanti

Simbolišući luksuz i glamur, dijamantski lančići se kreću od suptilnih privezaka pasijansa do složenih aranžmana sa više kamena. Dijamanti ne znaju za pol, shodno tome postoji nakit sa dijamantima koji mogu da nose i muškarci kako bi parovi mogli da se ukombinuju i izgledaju veličanstveno.

Smaragd, rubin i safir

Dragulji kao što su rubini, safiri i smaragdi čestonađu svoje posebno mesto u svetu nakita. Bile to minđuše, lančići, privesci ili prstenje, ovi dragulji su savršeni za kreiranje jedinstvenih komada nakita koji će se uklapati uz razne ansamble. Ovi dragulji su podložni ogrebotinama i potrebno je da vodite brigu o njima i da ih čuvate kako im dolikuje.

Jedinstvene i personalizovane ogrlice

Medaljoni

Medaljoni su poseban ukras koji se nosi na malo debljim i čvršćim lančićima. Oni nose sentimentalnu vrednost i često se nasleđuju. Medaljoni mogu biti personalizovani na više načina. Pri samoj izradi medaljona, možete zatražiti da određeni dizajn bude ugraviran spreda i na poleđini samog medaljona. Drugi način personalizacije je stavljanje slike unutar medaljona. Kako bi ste zaštitili slike unutar medaljona potrebno je da skinete lančić sa medaljonom pre tuširanja ili kontakta sa vodom. Na ovaj način ćete osigurati dugotrajnost i sačuvati vaš nakit.

Choker ogrlice

Ova vrsta ogrlica je postala popularna u različitim modnim stilovima i pravi se od različitih materijala poput kože, plastike, čipke, konca pa čak i zlata. Zlatne ogrlice ovog tipa se obično stavljaju za specijalne prilike uz elegantan stil odeće dok se kožni nakit može nositi svakog dana kako bi svakodnevnoj odeći dodao šarm i kako bi podigao celokupni ansambl na viši nivo.

Kako negovati nakit?

Kako bi zaštitili svoj nakit prvo je potrebno da znate kako pravilno da ga odložite. Ključ očuvanog nakita su kutije za nakit. One pružaju uslove koji su potrebni da nakit ne izgubi svoj saj i da se ne uplete. Kutija za nakit ima posebno mesto za odlaganje prstenja kako se ne bi pogubili po kutiji ili kako ne bi došlo do odvajanja dragulja od nakita.

Pravilno čišćenje nakita je drugi najbitniji aspekt kada je u pitanju čuvanje nakita. Redovno čišćenje krpom od mikrofibera pomaše u uklanjanju ulja, znoja i ostataka prljavštine sa nakita održavajući njihov sjaj i lepotu. Kako bi ste se osigurali da sjaj bude što jači, izbegavajte izlaganje nakita jakim hemikalijama koje mogu da skinu završni sjaj sa vašeg nakita. Na ovaj način ćete takođe izbeći zatamnjenje nakita.

Najbolji korak koji možete da preuzmete je da vaš nakit odnesete kod zlatara koji će pored čišćenja pregledati da li je neki dragulj otpušten. U tom slučaju će vas obavestiti o šteti i popraviti je za vas. Ovim pristupom osiguravate dugotrajnost vašeg nakita.

 

U svetu nakita, gde se zanatstvo susreće sa kreativnošću, svaki komad ima svoju jedinstvenu priču i postaje svedočanstvo umetnosti kroz mnoštvo generacija. Bilo da je ukrašen nasleđenim draguljima ili izrađen sa savremenim stilom, nakit služi kao izraz ličnog stila i osećanja. Dok se upuštate u svoje avanture sa nakitom, proslavite izuzetnu izradu, cenite sentimentalnu vrednost i uživate u eleganciji koju ogrlice dopronose našim ansamblima. Lepota nakita ne leži samo u njegovom sjaju, već i u dubokim pričama koje nosi i emocijama koje izaziva.