Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Zdrave namirnice koje mogu ublažiti glavobolju

Stoga svaka osoba kod koje se češće javlja migrena treba ustanoviti koji su to, za nju, specifični trigeri da bi ih mogla izbjegavati, rekla je svojevremeno neurolog, prof. dr sc. Vida Demarin.

Trigeri mogu biti i određene vrste hrane, koju tad treba izbjegavati, na primjer crno vino, kofein, neki začini, agrumi, zreli sirevi, morski plodovi ili banane. Glavni prehrambeni pokretači migrene su spojevi vazoamini jer uzrokuju suženje krvnih žila. Jedan od njih je tiramin, kojeg ima u jogurtu, kiselom mlijeku i sirevima s plemenitom plijesni te u crnom vinu, jetricama i suhomesnatim proizvodima.

Čak i temperatura hrane može uticati na pojavu glavobolje, odnosno najbolje je da hrana bude sobne temperature ili malo toplija. Okidači mogu biti razne dijete, preskakanje doručka, preintenzivni mirisi i jako svjetlo. Tu je i stres, kao i uticaj hormona – dan prije mjesečnice ili u sredini ciklusa. Pušenje svakako može prouzrokovati glavobolju, kao i manjak sna te fizička iscrpljenost. Svakako se pobrinite da unosite dovoljno vode. Najbolje je voditi dnevnik prehrane kako biste utvrdili “smeta” li vam nešto od namirnica.

Birajte namirnice koje sadrže određene vitamine i minerale. U takve namirnice ubraja se gotovo sve zeljasto povrće, sjemenke i orašasti plodovi, crveno meso te jaja. B vitamini igraju veliku ulogu u prevenciji i liječenju migrene: doze od 200 ili 400 miligrama riboflavina (vitamina B2) dnevno vrlo su učinkovite u smanjenju učestalosti glavobolja. Dva velika jaja sadrže 24% preporučene dnevne vrijednosti riboflavina. Top namirnice za ublažavanje migrena i glavobolja su brokula i karfiol, kao i rukola, kupus, prokulice i karfiol, koje mogu smanjiti uticaj na smanjenje hroničnih glavobolja i migrena. Brokula je bogata vitaminom B6, za koji je dokazano da redukuje pojavu migrene, te magnezijumom.

Istraživanja upućuje na to da oni koji pate od migrena imaju niže nivoe magnezijuma pa su bademi i sjemenke koji ga sadrže vrlo korisni u suzbijanju migrena. Crveno meso bogato je CoQ10, spojevima koji se prirodno javljaju u tijelu, kao i vitaminom B2. Lubenice su pune vode te sadrže i mnogo minerala koji ublažavaju napadaje migrene. Ne preskačite obroke te jedite složene ugljene hidrade i vlakna (heljda, ječam, bulgur, zob, cijela zrna, kruh, quinoa i farro), piše 24sata.