Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Prihvatio zahtjev ambasadora SAD-a: Premijer Kurti odložio odluku o kažnjavanju vlasnika sa KM tablicama na 48 sati

Premijer Kosova Albin Kurti prihvatio je zahtev ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffa Hoveniera za 48-časovno odlaganje izricanja kazni vlasnicima vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice.

Kurti je kasno sinoć objavio na Twiteru da se zahvaljuje ambasadoru Hovenieru na njegovoj posvećenosti i angažovanju.

“Prihvatam njegov zahtjev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne „KM“ (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana”, naveo je Kurti.

Predhodno je ambasador Hovenier, takođe na Twiteru, napisao da su SAD zabrinute što lideri Kosova i Srbije u Briselu nisu uspeli da postignu dogovor.

“Sjedinjene Države su zabrinute što lideri Kosova i Srbije nisu danas bili u stanju da postignu dogovor o rešenju aktuelne krize na Kosovu. Zatražili smo od Vlade Kosova da odloži na 48 sati uvođenje kazni kako bi EU i SAD omogućili dalje angažovanje strana za pronalaženje rešenja”, naveo je ambasador.

Policija Kosova je trebala jutros od 8 sati da počne sa sankcionisanjem novčanom kaznom od 150 eura svih vlasnika vozila koja se kreću sa tablicama sa oznakama kosovskih gradova, koje izdaje MUP Srbije, koje su za Kosovo ilegalne. Takve tablice su bile tolerisane samo na severu Kosova i ima ih oko 9 hiljada.

Tokom hitnog sastanka održanog juče u Briselu, premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu postigli dogovor o tablicama.

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell, koji je posredovao sastankom, izjavio je da oba lidera snose punu odgovornost za neuspeh pregovora i za bilo kakvu eskalaciju i nasilje do kojih bi moglo doći na terenu. Pri tom je je kazao da je EU iznela predlog koji je Vučić prihvatio, a Kurti nije.

On je kazao da očekuje da Kosovo odmah obustavi narednu fazu kažnjavanja zbog tablica koju namerava da započne 22. novembra, a da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova, koje Priština smatra ilegalnim.

Kurti je potom izjavio da za Kosovo nije bio prihvatljiv predlog EU o rešenju za tablice, zato što nije bio propraćen dogovorom da se konačni sporazum između Kosova i Srbije postigne do marta naredne godine, prema ranijem predlogu EU.

Zbog odluke Vlade Kosova da sankcioniše vlasnike vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice, predstavnici kosovskih Srba su izašli iz kosovskih institucija.

Haber.ba