Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Rusija priznala ukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao nezavisne republike

[ad_1]

Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopćio je kako će Ruska Federacija priznati nezavisnost samoproglašenih Narodnih Republika Donjeck i Lugansk, teritorija koje se nalaze na istoku Ukrajine i koje pod kontrolom drže proruski separatisti.Ovu odluku, ruski predsjednik je saopćio nakon višesatnog sastanka Vijeća sigurnosti Ruske Federacije tokom kojeg su se obratili brojni ministri unutar ruske vlade, te su iznijeli niz argumenata zbog kojih bi Rusija trebala donijeti odluku o priznanju nezavisnosti istočnoukrajinskih separatističkih teritorija.

Iako rat u Ukrajini traje od 2014. godine, Rusija sve do sada nije donijela odluku o priznavanju Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika. Nakon posljednjih dešavanja u i oko Ukrajine, te najava o ruskoj invaziji na ovu državu, situacija na istoku Ukrajine ponovno je eskalirala nakon određenog perioda primirja.

Uprkos diplomatskim naporima, stavovi zvaničnog Kijeva i Moskve oko rješavanja krize u Ukrajini i dalje su i više nego udaljeni, a najveći kamen spoticanja predstavljaju različita tumačenja sporazuma iz Minska.

Dok s jedne strane, Rusija tvrdi kako sporazumi iz Minska moraju biti u potpunosti primijenjeni, iz Kijeva su nekoliko puta naglašavali kako ovaj sporazum podrazumijeva specijalan status za regiju Donbas što je za Kijev neprihvatljivo.

Uslijed posljednje eskalacije tenzija, ruski parlament je prije nekoliko dana uputio inicijativu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem su od njega zahtijevali da prizna nezavisnost istočnoukrajinskih regija.

Sličan apel uputili su danas i lideri Donjecka i Luganska te su od Putina zahtijevali da što prije donese odluku o priznanju.

“Vaše političke odluke, kao što je priznavanje dokumenata izdatih stanovnicima naših republika, kao i mogućnosti koje nam se nude u smislu državljanstva Ruske Federacije, su neprocjenjive za nas kao ljude koji se osjećaju Rusima i smatraju kao glavni cilj integraciju u ruski društvenopolitički život i kulturni prostor”, stoji u poruci upućenoj ruskom predsjedniku.

Ukrajinski zvaničnici još uvijek se nisu oglasili povodom posljednje odluke Vladimira Putina i Ruske Federacije, ali su ranije naglasili kako bi priznavanje Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika značilo i potpuno odustajanje Rusije od primjene mirovnih sporazuma iz Minska.