Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

BK Željezničar i ove sezone nastupa u Regionalnoj bokserskoj ligi

[ad_1]

Bokserski klub (BK) Željezničar iz Sarajeva će i ove sezone nastupiti u Regionalnoj bokserskoj ligi u kojoj se takmiče klubovi s prostora bivše Jugoslavije.

Predsjednik BK Željezničar Enes Peštek je u razgovoru za Fenu kazao da Željezničar, kao jedan od predstavnika iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa Slavijom iz Banja Luke, ulazi u ovo takmičenje.

“Ono što je interesantno za ovu godinu jeste da je ušlo još klubova, tako da se kvota klubova povećala na 12”, naveo je on.

Napomenuo je da, za razliku od prošle godine, BK Željezničar još nije uspio obezbijediti glavnog sponzora, od čega ovisi kvalitet ekipe i boksera.

“Vjerujemo da ćemo do kraja godine uspjeti to obezbijediti. Moram naglasiti da je BH Pošta bila sponzor za prošlu takmičarsku sezonu, što je dalo efekta i rezultate, da je BK Željezničar prošao eliminacionu fazu takmičenja i ušao u top četiri, Finel four Lige, gdje smo u totalnom skoru zauzeli treće mjesto, izgubivši od Crvene zvezde koja je napravila pojačanje sa sedam ruskih boksera”, naveo je Peštek.

Najavio je da će u ovoj sezoni nastupiti najkvalitetniji bokseri iz BiH, te da će ponuditi mlade boksere koji stasavaju ili su stasali svoje uzrasne kategorije – od 18 do 20 godina kao mlađi seniori, kako bi ih uboksavali i pravili jednu kvalitetnu ekipu za budući period.

“Vjerujemo da ćemo naći glavnog sponzora kako bi mogli pružiti rivalitet svim klubovima s prostora bivše Jugoslavije što, s druge strane, daje jednu dimenziju i reflektuje obraz i same države BiH. Ipak je to međunarodna scena i žalosno bi bilo da Željezničar ispadne iz ovog prestižnog takmičenja zbog sponzorskih sredstava, a vjerujemo da naša država to može da osigura na kvalitetan način i sve firme koje jesu nosioci ovakvih i sličnih projekat”, kazao je Peštek.

Što se tiče unutrašnje organizacije BK Željezničar, Peštek kaže da bi predsjednik Organizacionog odbora za Regionalnu ligu Goran Bregović trebao do kraja ovog mjeseca doputovati u Sarajevo, te zajedno s Dinom Mustafićem, Almedinom Fetahovićem i s njim, pokušati organizirati određene sastanke, kako bi u konačnici mogli ući u razgovore i progovore za nastavak takmičenja.

“U ovoj fazi fokus je na našim domaćim bokserima, bez određenih pojačanja, jer nemamo sredstava. Hoćemo li uspjeti, vidjet ćemo. Do nas neće biti, mi ćemo kao uprava i kao klub dati sve od sebe”, zaključio je Peštek.

Podsjećanja radi, prošle godine su predsjednici bokserskih saveza šest zemalja – Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije potpisali Deklaraciju o pokretanju Regionalne lige u boksu, vođeni željom da doprinesu unapređenju olimpijskog boksa te regionalne i međunarodne saradnje u oblasti sporta.

Peštek je tada kazao da su ciljevi uspostavljanja Regionalne bokserske lige podizanje kvaliteta olimpijskog boksa na viši nivo, promoviranje domaćih boksera i podizanje kvalitete “kako bi u konačnici imali spremne kvalitetne boksere za osvajanje nekih od svjetskih ili olimpijskih ili evropskih medalja“.

Također, dodao je da je jedan od ciljeva Regionalne lige i povratak regionalnih klubova koji imaju dugu tradiciju, a koji su na najbolji način bili nosioci i promotori boksa.

SCsport.ba