Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Bokserski klub Željezničar otvorio sekciju u Hadžićima: Plan je širiti se još po Kantonu Sarajevo

[ad_1]

Bokserski klub Željezničar je nakon trideset godina pauze ponovo krenuo sa radom, a zbog velikog interesovanja ovaj klub počeo se šiti na području Kantona Sarajevo, tako da je otvorena škola boksa u Hadžićima.

Škola olimpijskog boksa Željezničar u Hadžićima otvorena je sa ciljem sportskog življenja i zdravog odrastanja za hadžićke dječake i omladince, kako bi svi mogli učiti i pokazati svoja bokserska umijeća.

“Bokserski klub Željezničar nakon 30 godina ponovo je počeo s radom. Nakon otvaranja škole boksa na Grbavici otvorili smo kako smo i najavili jednu sekciju u Hadžićima. U planu nam je da se još širimo po Kantonu Sarajevo i da radimo na razvoju i omasovljenju boksa kako u Kantonu Sarajevo tako i cijeloj Bosni i Hercegovini”, rekao je Benjamin Abazović, trener BK Željezničar u sekciji u Hadžićima, a potom je dodao:

“Mišljena sam da je opština Hadžići zaslužila jedan vid sportskog osvježenja i želimo omladini da ponudimo jedan plemenit sport kao što je boks. Mnogi imaju predrasude o boksu kao agresivnom sportu. Boks je zapravo nešto skroz drugačije, uči nas disciplini, plemenitosti i razvija mnoge vrijednosti kod omladine. Svaki roditelj to treba da uzme u obzir i pruži svom djetetu šansu da se oproba”.

Sekcija BK Željezničar i Hadžićima počela je sa radom 1. marta, a Abazović ističe da još uvijek nije odustao od takmičarske karijere.

“Trenutno sam sa kolegom iz kluba Amirom Jugom na poziciji trenera, radimo u sekciji u Hadžićima, koju smo nedavno pokrenuli. Želimo naše znanje koje smo stekli od iskusnih trenera koji dugi niz godina rade s nama prenijeti na naše učenike”, rekao je Abazović, dodavši:

“Još uvijek nisam odustao od takmičarske karijere. Na početku Regionalne lige sam bio u planovima uprave da se takmičim, međutim neke druge privatne poslovne obaveze mi nisu dozvolile da se maksimalno fokusiram na pripreme pa sam jedan period napravio pauzu. Za sada se pripremam, a nadam se da ću se uspjeti ponovo dokazati i nametnuti selektoru za sljedeću sezonu Regionalne lige”.

Dotakao se i Regionalne lige i nastupu BK Željezničar.

“Bokserski klub Željezničar je uradio dobar posao u grupnoj fazi, prošli smo u final four. Vjerujem da ćemo ostvariti dobar plasman. Svi naši bokseri su dobili svoju šansu da se dokažu i da su selektor i uprava dobili dobar uvid u sve naše takmičare što ce im olakšat izbor takmičara za zadnji krug takmičenja. Ovo je prva Regionalna liga nakon dugo godina, dosta znači našim domaćim bokserima koji će nas predstavljati na evropskoj i svjetskoj sceni”, istakao je Abazović.

Zadovoljan je početkom rada sekcije BK Željezničar u Hadžićima, a vjeruje da će vremenom biti sve bolje.

“Prošle sedmice smo krenuli s treninzima, dobili smo dosta pozitivnih reakcija građana i omladine. Narod u Hadžićima voli Željezničar ali vjerujem da još uvijek nisu upoznati toliko sa boksom i sa plemenitostima ovog sporta zbog toga smo tu da to promijenimo. Za sada je dobar odaziv imamo grupu od petnaestak početnika”, kazao je Abazović, a potom je dodao:

“Osjeti se da im je falilo ovako nešto na njihovom području. Zbog toga Željezničar ima u planu da se što više proširimo kako bi svi imali priliku da treniraju. Nadamo se da ćemo jednog dana iz Hadžića imati boksere koje ćemo gledati u ringu kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu”.

SCsport.ba