Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Dudić: Kodeks ne dozvoljava kritiku NS BiH i sudija, pa morate mudro

[ad_1]

Trener Fudbalskog kluba Velež Feđa Dudić bio je gost N1 televizije u emisiji “Newsroom”, a komentarisao je rezultate svoje ekipe, ali i stanje u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Velež je ušao u dobro formu i upisao je dvije pobjede i to protiv Širokog Brijega i Tuzla Cityja.

“Sigurno da je pobjeda protiv Širokog trasirala put za ovu uvjerljivu pobjedu u Kup utakmici. Sigurno da je cilj da za 12 dana ovjerimo plasman u finale i to će biti historijski rezultat. To će biti posljeratno finale Veleža iako to u tradiciji Veleža jer je u prošlosti dva puta osvajao ovo takmičenje. Želja nam je okititi se tim trofejem i ponovo izboriti plasman u Evropu”, kaže Dudić.

Sve snage su usmjerene na Kup.

“Ako bi ušli u finale, mi i Sarajevo, tada bi i 4. mjesto donosilo plasman u Evropu. Velike šanse imamo u kupi, a u slučaju prolaza, neću reći da smo prošli iako imamo veliku prednost, 90 minuta nas dijeli od Evrope. U prvenstvu imamo zaostatk koji je i teže nadoknaditi jer je još malo kola, ali sigurno da ćemo i u prvenstvu igrati maksimalno. Za vikend tu je Sloboda, želimo pobijediti i nastaviti niz. Ne možemo reći čuvamo se za kup, u prvenstvu ćemo ići maksimalno, svaki naredni meč probati pobijediti”, ističe Feđa Dudić.

Prokomentarisao je strateg Rođenih i pojačanja koja su stigla u Velež ove sezone.

“Sigurno da jesmo dobro poslovali. Haskić je proširio kvalitet u našoj ekipi. On je jedan prije svega veliki profesionalac. Taj momak kako je došao tu nije niti jedan trening propustio iako je imao probleme. Teren je bio tvrd, imao je ogromne žuljeve, ali nije želio da odustane. Nedavno je imao i probleme sa trbušnim zidom, ali kada god ga pitam, on dođe maksimalno na trening. Pozitivna je ličnost u svlačionici, ostali vide uzora u njemu, on im može podijeliti iskustva iz inostranstva, a svakako jako pozitivan lik i pozitivno djeluje na ekipu. Mladi igrač Bajrić je tu, žao mi je zbog crvenog kartona koji je neopravdano dobio protiv Širokog i mislim da mu je to bila najbolja utakmica. Pauzirat će još ovaj vikend i vraća se naredne sedmice. Tu je i Jovičić, kvalitetan golman, ima problema sa aduktorom. Ali tu je i Bogdanović. Nismo puno dovodili, ali mislim da ovo što smo kompletirali, je pun pogodak”, jasan je Dudić.

Upitan je strateg “Rođenih” i da li je učekivao više Veleža od ove sezone.

“Jesmo očekivali više, ali morate vidjeti neke stvari i realne razloge. Vidjeli ste šta se sve dešavalo nakon Evrope: ulazak navijača, kazna, igranje šest utakmica bez publike, oduzimanje tri boda i sve je to loše reagovalo. Na nekim utakmicama Veleža viđene su i neke drastične sudijske odluke koje su bile kontra nas. Sve se nekako urotilo protiv nas. Naš cilj nije bio osvajanje titule, željeli smo ponovo izboriti Evropu, a evo tako i jeste. Praktično nas jedna utakmica dijeli od plasmana. Sigurno da bi sezona itekako tako bila uspješna. S tim da smo u prvenstvu željeli i morali napraviti bolji rezultat. Ipak, nije bitno kako, da li je to Kup ili Evropa, bitno je da naredne sezone budemo tamo”, rekao je Dudić.

Dudić je pohvalio i sjajne igre mostarskog Zrinjskog u Premijer ligi ove sezone.

“Zasluženo su tu gdje jesu, igraju u kontinuitetu dobro. Imaju sjajnu ekipu, posloženu. Imaju jednog Bilbiju koji igra fenomenalni, ali sve ovo što se nama dešavalo, Zrinjsmom nije. Imali su samo zadatak razmišljati kako se ponašati na terenu, bez udara sa leđa ili strane. Zasluženo su tu, ali ništa ih nije remetilo što kod nas nije bio slučaj”, kaže Dudić.

SIPA je zatražila dokumentaciju iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a svoj komentar dao je i Feđa Dudić.

“Nakon treninga sam vidio da se istražuje. Zaista više od toga ne bih mogao prokomenitarisati jer prvi put čitam o tome. Nadam se da će da ako se dokaže da neko ima zasluge, da će se sankcionisati da se to ne bi zataškalo, te da će odgovorni odgovarati za to. Želimo ispravan savez”, jasan je Dudić.

Nakon utakmice u Banja Luci i lošeg suđenja Mirze Kazlagića Dudić je dao sarkastičnu izjavu za medije, a upitan je da li savez kažnjava sve one koji imaju hrabrost ne zatvoriti oči koji su kritični prema sudijama i njihovim odlukama.

“Ima kodeks ponašanja, jer ne možete govoriti. Morate biti mudri i nešto smisliti i reći da ne bude direktno protumačeno onako kako jeste, a da opet kažeš neki vid i da izneseš nezadovoljstvo ili nešto što si vidio ili doživio. Svako direktno komentarisanje dobijete kaznu, tako novčanu ili vremensku i ništa ne dobijete. Meni je naumpalo da nešto kažem, ali tako i mislim Banja Luka je jedan od ljepših gradova. To je doživjelo veliki odraz u regionu, ali i kod nas. Izjava je imala mnogo pregleda, došla je spontano i ispala je dosta zanimljivo”, kaže Dudić.

Osvrnuo se Dudić i na stanje u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

“Pratim reprezentaciju i sve utakmice, ali i nižih nivoa. Definitivno nije to ona energija praćenja, čekanja. Sjećam se ranije kada su se čekale utakmice po cijeli dan. U Sarajevu gdje sam rođen, ranije sam išao na utakmice i u Zenicu i Mostar. Kult reprezentacije se izgubio, ali nešto se mora pokrenuti jer nije dobro. Gubit ćemo i navijače i na FIFA-inoj rang listi, bit će sve teže i mislim da smo jedno vrijeme bili drugi šešir, sada smo na diobi trećeg i četvrtog. Tada imate već tri jake reprezentacije u startu i teško da ćemo moći otići na veliko takmičenje kao kada smo otišli na Mundijal u Brazilu. Vrijeme je da se nešto promijeni. Nije to samo selektor, mnogo toga se nakupilo oko reprezentacije”, rekao je Dudić, a potom dodao:

“Nije tu ni sve do selektora, vidite i neke izjave bivših reprezentativaca proslavljenih. Svi bi rado pomogli, ali treba jednostavno možda malo zamah veći, pa da se po tom pitanju učini. Ja ću i dalje biti navijač reprezentacije, ko god je vodio, ali sigurno da bih volio vidjeti malo bolju privrženost i rezultate”.

 

(N1)