Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Francuska dominirala na Evropskom judo kupu, Sara Marić osvojila srebro za BiH


Evropski judo kup za juniore “Banja Luka junior European Cup 2022” održan je proteklog vikenda u Laktašima.

Učestvovalo je ukupno 226 takmičara iz 24 zemlje. Najuspješniji su bili takmičari Francuske koji su osvojili nevjerovatnih 19 medalja, od čega devet zlatnih , tri srebrene i sedam bronzanih.

Predstavnici Poljske osvojili su osam medalja, zlatne i tri srebrene, te dvije bronzane, dok je trećeplasirana reprezentacija u ukupnom poretku bila Mađarska sa devet medalja, od čega dvije zlatne i sedam bronzanih.

Jedinu medalju za Bosnu i Hercegovinu osvojila je Sara Marić u kategoriji +78 kilograma. Priliku za bronzane medalje imali su bh. takmičari Mustafa Hebib i Ognjen Gazdić, ali su na kraju ostvarili plasman 5. mjesto.

Predsjednik Judo saveza Bosne i Hercegovine Branislav Crnogorac u Laktašima je bio i evropski komisioner u ime Evropske judo unije, te je prilikom obraćanja prisutnima čestitao organizatoru.

“Naš savez ima mali budžet, ali veliko srce. Ovakvi događaji pokreću cijelu državu i vjerujem da će se u budućnosti više djece baviti judo sportom. Naši rezultati prevazilaze uslove u kojima radimo, a organizacija ovakvog evropskog kupa za juniore može da podnese puno veći naslov”, kazao je Crnogorac.

Predsjednik judo saveza RS Ognjen Pavlović istakao je da je sretan zbog organizacije ovako značajnog takmičenja.

“Judo savez Republike Srpske kao članica Judo saveza Bosne i Hercegovine dobio je priliku da bude tehnički organizator jednog ovako kvalitetnog takmičenja. Mi njegujemo ideju da se što više kvalitetnih takmičenja održava na teritoriji naše zemlje jer je prije svega na taj način našim takmičarima lakše i jednostavnije omogućiti nastup na Evropskim i Svjetskim turnirima. Naravno iz godine u godinu ćemo se truditi da ova organizacija bude na višem nivou“, istakao je Pavlović.

SCsport.ba