Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

“Ludo smirena”: Za genijalnu šampionsku strategiju Red Bulla zaslužna je dama

[ad_1]

Svi ljubitelji Formule 1 mogu primijetiti kako je ekipa Red Bull Racinga strateški dva koplja ispred konkurencije u najbržem cirkusu na svijetu.

Austrijski tim uvijek sjajno reaguje i prilagođava se okolnostima na stazi, a iza fenomenalne strategije i uspjeha u posljednjih godina krije se jedna dama.

Njeno ime je Hannah Schmitz, a u Red Bullu radi već trinaest godina i neko je u koga Max Verstappen i Sergio Perez imaju beskrajno povjerenje.

Schmitz je inžinjer strategije ekipe i skupa sa svojim timom tokom trke, u realnom vremenu, ona analizira na milijarde podataka koji se prikupljaju putem softvera, te uz simulaciju brojnih scenarija se pokušava definirati šta će se dešavati na stazi.

Upravo je Schmitzovu Verstappen hvalio nakon njegove pobjede u Mađarskoj prošlog vikenda, do koje je stigao nakon što je startovao tek s desete pozicije. Nizozemac je pohvalio Schmitz kao “ludo smirenu” jer se odmah prilagodila isporučivanju nadahnute strategije koja mu je pomogla da savlada svoje suparnike i dođe do pobjede koju je malo ko očekivao.

“Mislim da imamo puno dobrih momaka u timu, ali i djevojaka. U nedjelju mislim da je Hannah, naš strateg, bila ludo smirena, i jako je dobra”, rekao je Verstappen.

Briljirala je Schmitz i na Velikoj nagradi Monaka, gdje je također nadmudrila sve ostale i donijela svom timu veliki trijumf koji je ostvario Perez.

Svi smo bili iznimni, ali za to što smo pobijedili, to je uglavnom bila zasluga Hannah”, rekao je savjetnik Red Bulla Helmut Marko.

Prilagodljivost i reakcija u momentu na scenarije uživo dio je njenog posla koji joj nedvojbeno donosi najveći pritisak, ali i najviše adrenalina.

Mislim da je nevjerovatno uzbudljivo. Sjedneš na ivicu svoje stolice kada doneseš tu odluku u djeliću sekunde. Onda imaš možda 20 sekundi, što ne zvuči kao nikakvo vrijeme, ali u utrci, sjedenje tamo i čekanje da vidite je li se vaša odluka isplatila može se činiti kao cijeli život”, rekla je Schmitz.

U vrhunskoj tehnološkoj eri Formule 1, ishodi se odlučuju u milisekundama i svaka pojedinačna odluka može biti razlika između pobjede ili poraza.

Kada i koliko puta ići u boks, koje gume koristiti, kada napadati ili održavati tempo i kada bi vozači trebali sarađivati, sve su to ključne odluke temeljene na podacima koje inžinjeri moraju prepoznati.

“Mislim da je ostati smiren jedan od najvažnijih atributa stratega. Savjet koji mi je neko jednom dao je da ako okrenete ruke, tako da su vam dlanovi okrenuti prema dolje, to vam pomaže da budete jasniji i uvjerljiviji u onome što govorite”, istakla je Schmitz, a upravo je po takvim gestikulacijama postala prepoznatljiva.

Ova dama je od malih nogu pokazivala veliku ljubav prema automobilima i zanimanje kako oni funkcionišu, a to se ubrzo pretvorilo u strast prema mašinstvu dok je bila u školi. Magistrirala je mašinstvo na Univerzitetu Cambridge, a Red Bullu se pridružila 2009. godine kao pripravnica.

Bilo je potrebno vrijeme da se izgradi potrebno samopouzdanje i povjerenje, nešto za što se nada da neće biti isto za buduće žene koje kreću njenim stopama.

“Mislim da postoji mnogo ljudi koji u početku možda nemaju povjerenja u vas da obavite posao jer ste žena“, kaže Schmitz i zaključuje:

“Kao strateg moraš reći mnogim ljudima što da rade i oni te moraju slušati, tako da gradiš to povjerenje i mislim da mi je kao ženi to nažalost bilo teže, ali sada imam to poštovanje i nadam se da će druge mlade žene, koje se žele baviti sportom, vidjeti da ti to možeš, da to možeš prihvatiti i da ćemo vidjeti više raznolikosti.”

Red Bull je zahvaljujući njenim genijalnim odlukama trenutno na ubjedljivo prvom mjestu u konstruktorskom poretku sa 431 bodom, 97 više od drugoplasiranog Ferarija, a Max Verstappen praktično ima novu titulu u džepu sa 80 bodova prednostu u odnosu na Charlesa Leclerca.

SCsport.ba