Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Ministarstvo kulture i sporta KS pružilo podršku vaterpolistima Invictuma za odlazak u Evropu

[ad_1]

Vaterpolo klub Invictum je kroz svojih šest godina postojanja ostvario izuzetno zapažene rezultate u svim rangovima takmičenja.

Obzirom da je prije tri godine osnovan seniorski tim vaterpolisti Invictuma su ostvarili potpunu dominaciju u ligi Kantona Sarajevo i Federaciji BiH. Ove godine, baš kao i prošle, vaterpolisti Invictuma su izborili učešće na Evropskim kvalifikacijama.

Sve ovo zvuči normalno za jedan sportski kolektiv – treniraš, imaš rezultate i ideš na viši rang. Međutim, nije pozadina uspjeha tako jednostavna, obzirom da je vaterpolo u Sarajevu reaktiviran prije 14 godina te da grad od 300.000 stanovnika ima jedan bazen za treniranje, na kojem u isto vrijeme trenira 30 plivačkih klubova, 4 vaterpolo kluba. Uz to, bazen služi i kao rekreacija za ostatak stanovništva na trećini plivališta.

VK Invictum je najmlađi klub, a bitno je spomenuti i najtrofejni sarajevski kolektiv, kao i klub koji broji preko 100 članova. Međutim, definitivno trenira u najtežim uslovima. Juniorske selekcije su podijeljene na jutarnje i popodnevne termine u periodu kada su najveće gužve u gradu, dok seniori treniraju u jednoj pruzi, obzirom da je prostor vaterpolo terena zauzet od strane drugih vaterpolo klubova. Ono na šta su u Invictumu ponosni jeste da su seniori iz te jedne pruge stigli klubove iz države koji imaju drastično više finansija i bolje uslove za treniranje.

Igrači koji čine seniorski tim su veliki ljubitelji vaterpola, koji igraju iz ljubavi bez ikakvih primanja i stipendija. U suštini oni su zadovoljni, ali im moramo omogučiti da igraju, da promovišu vrijednosti sporta, svoj grad, državu, daju nadu mladim generacijama da postoji svrha zašto se baviti vaterpolom u glavnom gradu BiH.

“Prošle godine nismo mogli ispisati historiju vaterpola u Sarajevu jer nije bilo dovoljno finansijske podrške za odlazak na evropske kvalifikacije. Našem klubu je potrebno 30 hiljada za učestvovanje na pomenutom prvenstvu. Ove godine smo nastavili sa rezultatima i želimo iskoristiti priliku i otići.

Od velike važnosti je što nas je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo da finansiramo Kotizaciju takmičenja, ali to nije dovoljno za naš odlazak. Od velikog značaja bi bilo da Sarajevo ima predstavnika na jednom tako velikom takmičenju. Nažalost ekipini sportovi u našem gradu stagniraju, mali broj predstavnika imamo iz Sarajeva u fudbalu, košarci, itd… Ali dajmo šansu i vaterpolu, pa će se kroz trud zalaganje i rad ostvariti i veći ciljevi.

Ovim putem molimo i ostale institucije da pomognu našim vaterpolistima da odu na europske kvalifikacije”, saopćili su iz Invictuma.

SCsport.ba