Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Obnovljen rad Sportskog društva Goražde, za predsjednika izabran Kasim Kamenica

[ad_1]

U Goraždu je obnovljen rad Sportskog društva Goražde, koje je prvi put osnovano ratne 1992. godine i bilo je nosilac organizacije sportskih takmičenja u najtežem periodu, od kojih su najznačajnije Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO), prve sportske igre u ratom okupiranoj BiH.

Ideju o obnovi rada Sportskog društva inicirala je nekolicina sportskih radnika među kojima i rukometni trener Kasim Kamenica koji je na obnoviteljskoj Skupštini izabran za predsjednika tog društva, dok je Armin Herenda imenovan za predsjednika Skupštine.

Nekadašnji sportisti, sudionici i svjedoci sportskih trakmičenja u ratu, kao i mladići i djevojke koji se takmiče danas u dresovima klubova koji nose ime Goražde, evocirali su uspomene na vrijeme kada se i sportom pružao otpor ratnom vihoru, a delegati šest klubova koji su osnivači novog sportskog društva, usvojili su i neophodne akte.

“Uključili smo pet loptaških sportova koji nose ime Goražde i priključili smo Atletski klub koji je nama veoma važan i koji je bazni sport, a želimo da napravimo nove trendove i novu organizaciju sportskih prilika u Goraždu. Želimo da na dostojanstven način nosimo ime kantona i Grada Goražde i da u tom pravcu vaspitavamo mlade sportiste i doprinesemo poboljšanju uslova neophodnih za goraždanski sport. U svojoj karijeri imao sam priliku raditi u sportskim društvima i vidio sam određenu snagu udruženih klubova i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama raditi za dobrobit sporta”, kaže predsjednik Sportskog društva Goražde Kasim Kamenica.

Naglašava da je prvi prioritet stvaranje boljih uslova u Gradskoj dvorani “Mirsad Hurić“.

“Naša podloga je trenutno veoma lošem stanju i veoma negativno utiče na povrede sportista i na tome se trenutno radi. Znamo da je teško, ali ako te dvije stavke poboljšamo, kao i grijanje, mi smo sportistima omogućili da imaju nove okolnosti i bolje uslove, a samim tim i rezultate i nadam se da će to uskoro biti riješeno”, ističe Kamenica.

Napominje da u svemu očekuje i podršku gradskih i kantonalnih struktura vlasti, koju su na obnoviteljsko-osnivačkoj skupštini obećali i premijerka BPK Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

“Iako objekti pripadaju gradu, Vlada BPK je već pomogla tokom zime u kupovini ogrijeva i participarali su zajedno u zagrijavanju dvorane, tako da očekujemo punu njihovu podršku. Svaki delegat, na bilo kojoj utakmici bez obzira da li je riječ o rukometu, odbojci i slično, nama principijelno postavi mjerač i naša dvorana ne zadovoljava ni minimalne uvjete za odigiravanje utakmica i to je neminovno da se promijeni i da se uradi moderna led rasvjeta koja bi zadovoljavala i te ali i kriterije TV prijenosa kojih se ne trebamo odricati. Tu je i ideja o pravljenju jedne nove, trenažne dvorane, kako bi mogli imati veći fond sati treninga i time stvarati bolje uslove za naše sportiste, kako bi dostojanstveno nosili ime ovog grada jer razvoj goraždanskog sporta je naš osnovni cilj”, zaključuje Kamenica.

SCsport.ba