Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Oko hiljadu bašpehlivana na tradicionalnom takmičenju hrvača namazanih uljem

[ad_1]

U gradu Kocaeliju u Turskoj održava se 14. po redu takmičenje u hrvanju pehlivana, hrvača koji se bore namazani uljem, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovogodišnjem turniru učestvuje oko 1.000 pehlivana namazanih maslinovim uljem koji će se takmičiti za titulu bašpehlivana (šampiona).

Ovo tradicionalno takmičenje pehlivana, koje svake godine privuče veliki broj gledalaca iz svih krajeva Turkiye, trajat će dva dana.

Otvaranju turnira prisustvovali su i gradonačelnik Kocaelija Tahir Buyukakin i potpredsjednik Hrvačke federacije Turske Ahmet Tasci.

Turnir se završava u nedjelju glavnim borbama bašpehlivana, odnosno šampiona, a najbolji od njih će na kraju dobiti zlatni pojas.

Takmičenja su nekada bila vremenski neograničena i borbe su trajale satima, pa čak i danima, dok jedan od pehlivana ne polegne protivnika na leđa. Sada je situacija drugačija, jer su borbe vremenski ograničene, a najneizvjesniji mečevi završe sudijskim bodovanjem.

Hrvanje je, kao jedna od najstarijih borilačkih vještina i sportskih disciplina, poznato još i prije stare Grčke. U Kini su bila poznata hrvačka natjecanja još prije 3.000 godina.

Hrvanje nema svoga izumitelja, pa se može reći da je staro koliko i samo čovječanstvo. Koristilo se kao najučinkovitija priprema vojnika za boj. Hrvanje je sportsko nadmetanje u kojemu se dva protivnika bore s ciljem svladavanja, koristeći različite zahvate pri čemu su udarci zabranjeni.

– Bašpehlivani izuzetno cijenjeni –

Skoro svaki narod svijeta ima svoj tradicionalni stil hrvanja. U Turskoj se i danas održava najmasovnije takmičenje hrvača namazanih uljem, a hrvanje je ujedno i nacionalni sport u ovoj zemlji.

Hrvači koji se bore namazani uljem u Turkiye se nazivaju pehlivani, što u prijevodu sa perzijskog jezika primarno označava osobu koja se odlikuje izuzetnom hrabrošću i motoričkim sposobnostima.

Bašpehlivani, odnosno pobjednici takmičenja, izuzetno su cijenjeni u Turskoj, a poređenja radi, riječ je o sličnom statusu koji u Japanu imaju pobjednici sumo takmičenja.

SCsport.ba