Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Paraplivači SPID-a heroji su sa visokim humanim i sportskim ciljevima

[ad_1]

Osobe s invaliditetom naporno rade u Plivačkom klubu SPID u Sarajevo i vlastitim primjerom pokazuju životnu lekciju da je svaki cilj ostvariv ako se uloži adekvatan trud na tom putu, javlja Anadolu Agency (AA).

Reporterska ekipa AA posjetila je jedan od treninga plivača SPID-a i o njihovim aktivnostima i ciljevima razgovarala sa osnivačem kluba Amelom Kapom, kao i sa paraplivačem Ismailom Zulfićem i njegovim ocem Ismetom.

Podsjetivši da je plivački klub SPID osnovan 2015. godine, a da je s radom počeo početkom 2016. godine, Kapo je naglasio da su željeli da osobama s invaliditetom omoguće besplatno plivanje.

“Moj put je krenuo tako što sam radio kao vanjski saradnik pri Olimpijskom bazenu Otoka na realizaciji projekata elementarne škole plivanja, gdje sam primijetio da ne mali broj osoba s invaliditetom dolazi na bazen i da, iz nekog razloga, niko nije želio da radi s njima. Napravio sam malo istraživanje i došao do zaključka da to u Bosni i Hercegovini niko ne radi ozbiljno“, kazao je Kapo, koji se za kurseve plivanja za osobe s invaliditetom dodatno obučavao u Istanbulu.

  • Rehabilitacija, resocijalizacija i pozitivna inkluzija osoba s invaliditetom-

Ističući vlastiti stav o sportu kao pravu svakoga i da se sport ne treba naplaćivati jer na prvom mjestu donosi zdravstvene benefite, a tek onda i takmičarske rezultate, Kapo je kazao da je roditeljima djece sa invaliditetom u početku bilo teško shvatiti da im se škola plivanja nudi besplatno.

“U početku je bilo preteško. Nemate često priliku vidjeti dijete bez gornjih ekstremiteta. Sjećam se naših prvih treninga, to je bilo strašno. Došli smo tu na Olimpijski baze i svi su nas čudno gledali. Vremenom smo počeli pokazivati i dokazivati da su problemi samo u našim glavama nas odraslih i da su to osobe koje prihvate ponuđenu priliku i rade genijalne stvari i pokažu da mogu i skijati i plivati i bordati. Cilj nam je da radimo na rehabilitaciji, resocijalizaciji i pozitivnoj inkluziji osoba s invaliditetom u našem društvu. Prije svega nam je zdravstveni status bio prioritet, a naravno da sada imamo i neke sportske ciljeve“, kazao je Kapo.

On je podsjetio da su članovi SPID-a učestvovali i ostvarivali zapažene rezultate na brojnim takmičenjima, uključujući Evropsko prvenstvo u portugalskoj Madeiri, gdje su oborili A normu, a najbolji SPID-ov paraplivač Nermin Memić zauzeo 12. mjesto u Evropi.

Cilj ovog vrijednog kolektiva je obaranje norme za učešće na narednim Paraolimpijskim igrama u Parizu, a očekuje ih učešće na međunarodnim takmičenjima u Splitu, Zadru, Zagrebu, Beogradu i Rijeci. Krajem juna će biti domaćini i organizatori trećeg međunarodnog paraplivačkog takmičenja u Bosni i Hercegovini, dok krajem godine organiziraju i klupsko takmičenje kao najmasovniju inkluzivnu smotru sportista te vrste u BiH.

“Plivanje je jedini sport kojim se osobe s invaliditeta mogu baviti, bez obzira na vrstu i stepen njihovog invaliditeta. Evo, imate priliku ovdje vidjeti dječaka koji se na suhom kreće pomoću bicikla, dakle ne može se samostalno kretati, a u vodi je genijalan plivač. Svi oni postavljaju velike ciljeve sami sebi i obaraju rekorde na svakom takmičenju, što je stvarno nešto veliko“, zaključio je Kapo.

  • “Leptir bez krila“ Ismail želi postati svjetski prvak-

Među omiljenim članovima kluba je ujedno i jedan od najuspješnijih paraplivača Ismail Zulfić. On je kazao da voli plivanje i da je u SPID došao čim je saznao za aktivnosti kluba.

Ovaj veseli “leptir bez krila“ je kazao da mu je na početku bilo teško, ali da je brzo savladao sve strahove i postao dobar plivač. Želi postati svjetski prvak, kao što je turski paraplivač Beytullah Eroglu.

Njegov otac Ismet je za AA kazao da je Ismail počeo trenirati plivanje zbog zdravstvenih razloga jer, u nedostatku ruku, sve samostalno radi nogama, a to mu stvara opterećenje po kičmu.

Jedanaestogodišnji Ismail je u ranom djetinjstvu pao u kućni bazen i dobio fobiju od vode, a njegov otac Ismet kaže da je i tu barijeru savladao radom u SPID-u.

Plivački klub SPID je svojim profesionalnim radom privukao pažnju javnosti i trenutno na plivanje dolazi 89 osoba iz različitih gradova BiH, a treninge i kurseve održavaju tri puta sedmično.

SCsport.ba