Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Perez u Monte Karlu stigao do prve ovosezonske pobjede, Schumacherov bolid se prepolovio

[ad_1]

Spektakularna trka Formule 1 desila se danas u Monte Karlu. I kad su “normalni” vremenski uslovi, ulična trka u Kneževini uvijek je izazivala ogromnu pažnju. Kad tome dodamo činenicu da je uoči planiranog početka trke pala jaka kiša, te da je start pomjeren, jasno je bilo da će se svašta dešavati.

Uglavnom, na kraju je slavio Meksikanac Sergio Perez iz Red Bulla, i to prvi put ove sezone. Iza njega je ostao vozač Ferarija Carlos Sainz, potom Perezov kolega Max Verstappen, dok je Charles Leclerc bio tek četvrti. Kažemo tek, s obzirom na to da je imao pole poziciju, a to je ogromna prednost u Monte Karlu, gdje su preticanja zaista rijetkost.

Skupo je Leclerca koštala loša procjena njegove ekipe, odnosno tajming promjena guma sa onih za kišu na gume za promjenjive vremenske uslove.

Ferrari je tada sa pozicija “jedan” i “dva”, pao na pozicije “dva” i “četiri”. Tačnije, Leclerc je pao za tri pozicije. U međuvremenu dogodio se teži incident, kad je vozač Haasa Mick Schumacher izgubio kontrolu nad bolidom, okrenuo se tri puta i uradio u zaštitnu ogradu. Srećom, Nijemac je prošao bez povreda, ali se njegov bolid doslovno prepolovio.

Poslije dva kruga trka je prekinuta, s obzirom na to da zaštitni zid nije mogao da bude popravljen u kratkom vremenskom intervalu. Poslije 15 minuta trka je nastavljena iza “safety cara”, a vozila su tokom pauze promijenila gume.

S obzirom da od ovre sezone trka može maksimalno da traje tri sata sa svim prekidima, prešlo se na vremensko ograničenje, odnosno vozilo se u Monte Karlu do 18 sati. Poredak je naravno ostao isti, pa je Perez ostvario prvi ovosezonski trijumf.

SCsport.ba