Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Rudiger tužio novinara koji je njegov ramazanski post povezao s ISIS-om

[ad_1]

Odbrambeni igrač reprezentacije Njemačke i Real Madrida Antonio Rüdiger i Njemački fudbalski savez (DFB) pokrenuli su pravni postupak protiv bivšeg urednika novina koji je optužio igrača da je napravio gest podrške islamskom ekstremizmu u objavi na društvenim mrežama vezanim za Ramazan.

Dana 11. marta, na početku muslimanskog mjeseca posta, molitve, zajedništva i razmišljanja, Rüdiger je objavio sliku sebe kako kleči na molitvenoj prostirci u bijeloj halji sa desnim kažiprstom okrenutim prema gore, zajedno s natpisom: “Ramazan Mubarek svim muslimanima širom svijeta. Neka Svemogući primi naš post i dove.”

Dvije sedmice kasnije, kada je Rüdiger imenovan u startnu postavu za pobjedu Njemačke od 2:0 protiv Francuske 24. marta, novinar Julian Reichelt, bivši urednik njemačkog tabloida BILD, došao je na platformu društvenih medija X, nekadašnji Twitter, tvrdeći da je Rüdigerov podignuti prst predstavljao islamistički gest.

– Islamizam na njemačkom počinje u startnih jedanaest večeras – napisao je, nakon čega je objavio niz objava o tom gestu i njegovim navodno ekstremističkim konotacijama.

Rüdiger i DFB su u ponedjeljak poduzeli akciju, 31-godišnji branič je podnio tužbu berlinskom tužiocu u vezi s klevetom, podsticanjem na uvredu i mržnju a DFB je slučaj prijavio Centralnoj jedinici za suzbijanje internet kriminala (ZIT) u Frankfurtu.

Reichelt, koga je BILD otpustio u oktobru 2021. godine zbog optužbi za maltretiranje i zlostavljanje ženskog osoblja u tabloidu, insistirao je: “Ovaj gest su u posljednje dvije decenije potpuno prihvatili teroristi. On je bez sumnje postao gest ISIS-a [takozvane Islamske države] i islamističkih ubica širom svijeta, ljudi koji su također ubijali u Berlinu, i zla i patnje širom svijeta.”

On je rekao da njemački Savezni ured za zaštitu ustava (Bundesverfassungsschutz ili BfV) ovaj gest smatra simbolom islamističke radikalizacije i da ga je njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser u prošlosti nazvala neprihvatljivim.

Političari, stručnjaci i komentatori su dali različita tumačenja. Njemačka zastupnica i glasnogovornica Zelenih Lamya Kaddor, koja je i sama islamski učenjak, rekla je: “Ovaj gest pripada islamskoj praksi. Na primjer, desni kažiprst se može podići u obrednoj molitvi, kao i tokom ispovijedanja vjere. U svakom slučaju, to definitivno nije izraz islamističkih ideja.”

Nagrađivani njemačko-izraelsko-arapski stručnjak za ekstremizam Ahmad Mansour izjavio je za portal t-online: “Prst tevhida je duboko religiozan gest, čiji korijeni nemaju apsolutno nikakve veze s ekstremizmom. Ali živimo u vremenu u kojem slike igraju mnogo veću ulogu nego ranije. Teroristi IS koriste ovaj gest već dugi niz godina, čineći ga prilikom pogubljenja i odrubljivanja glave.”

– Antonio Rüdiger ne može ništa učiniti po tom pitanju… ali očekivao sam da on razmisli o tome kako bi to bilo protumačeno na društvenim mrežama. Za mnoge mlade ljude, ova religija koju dijele s njim je važan dio njihovog identiteta… ali ova slika se ne distancira od islamizma. Svako ko tako javno pozira namjerno pokazuje gest fanatizma, a ne nevin, duhovni gest – tvrdi on.

Rüdiger, koji je također učestvovao u utakmici Njemačke protiv Nizozemske u utorak navečer, još nije komentirao slučaj, ali je njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova u utorak izjavilo njemačkoj novinskoj agenciji dpa: “Takozvani ‘tevhid’ prst se smatra simbolom jedinstva i jedinstvenost Boga u islamu. Taj gest je uobičajen među muslimanima širom svijeta.”

– Ovo se primjenjuje bez obzira na činjenicu da islamističke grupe prisvajaju ovaj simbol i zloupotrebljavaju ga u svoje svrhe – dodalo je ministarstvo.

 

 

(24sata.info)