Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Španci povukli kandidaturu: Zimske olimpijske igre 2030. ipak ne dolaze u Sarajevo

[ad_1]

Španija je odustala od kandidature za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine zbog nesuglasica između regionalnih vlada Katalonije i Aragonije, kazao je predsjednik Španskog olimpijskog odbora Alejandro Blanco.

Ideja o domaćinstvu ZOI podijelila je javno mnijenje u Španiji, pogotovo jer katalonska vlada koja se zalaže za neovisnost te pokrajine, nije željela priključiti Aragoniju u kandidaturu, a prisutan je bio i otpor aktivista koji su tvrdili kako bi održavanje ZOI imalo negativan utjecaj na Pireneje zbog klimatskih promjena.

Nedavno smo već imali briljatne kandidature za Ljetne OI 2016. i 2020., koje nisu uspjele jer smo imali vrlo jaku konkurenciju, no ovoga smo puta sami uništili priliku. Nije bilo druge opcije neko odustati od kandidature jer si nismo mogli dopustiti mjesece i mjesece rada s ovakvim razlikama u pogledima. Sve se pretvorilo u rat između konstitucionalista i separatista, a tu nema olimpijskog duha”, rekao je Blanco.

Odustajanjem Španije, kao favorit za domaćinstvo ZOI postaje japanski Saporo, koji je već ugostio to natjecanje 1972., a interes su pokazala još dva bivša domaćina ZOI, američki Solt Lejk Siti (domaćin 2002) te kanadski Vankuver (domaćin 2010).

Podsjetimo, španski kandidat za ZOI 2030. je bila Barcelona, koja bi organizirala Igre zajedno sa Sarajevom. Glavnom gradiu BiH bi bila namijenjena organizacija takmičenja u bobu i sanjkanju, kao i organizacija skijaških skokova, što bi u glavni grad Bosne i Hercegovine dovelo oko 30 posto svih sportaša koji učestvuju na zimskim olimpijadama.

No, sada očito sve pada u vodu, nakon iznenađujuće odluke Olimpijskog komiteta Španije…

SCsport.ba