Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Svjetsko prvenstvo u atletici: Slovenac osvojio zlato u bacanju diska i postavio novi rekord

[ad_1]

Peti dan takmičenja na Svjetskom atletskom prvenstvu u Judžinu prošao je u znaku iznenađujućih finalnih rezultata, poraza favorita i dva rekorda svjetskih prvenstava kojima su do naslova prvaka došli Slovenac Kristjan Čeh u bacanju diska (71.13 m) i Brazilac Alison dos Santos (46.29 sekundi) na 400 m prepone.

Čeh je u drugoj seriji preuzeo vodstvo hicem od 69.02 m, da bi u trećoj seriji bacio do 71.13 m i postavio novi rekord svjetskih prvenstava, čemu se nijedan od konkurenata nije uspio približiti.

Srebro i bronza odlaze u Litvaniju zahvaljujući Mykolasu Alekni (69.27) i Andriusu Gudžiusu (67.55), a bez odličja je ostao vladar diska posljednjih godina, aktualni olimpijski pobjednik i svjetski prvak iz Dohe 2019. Šveđanin Daniel Stahl (67.10 m), koji je osvojio četvrto mjesto, iako je u Judžin došao s najbolji rezultatom u ovoj sezoni (71.47).

I na 400 m prepone je aktuelni olimpijski pobjednik i svjetski prvak ostao bez odličja. Svjetski rekorder, Norvežanin Karsten Warholm, koji je prije godinu dana u Tokiju istrčao nestvarnih 45.94 sekunde, u Judžinu je bio dvije i pol sekunde sporiji te je završio na sedmom mjestu. Iako je nakon plasmana u finale tvrdio da se oporavio od ozljede butnog mišića u junu, utrka je pokazala drugačije te je Norvežanin doživio svoj prvi poraz od mitinga u Ostravi koji je bio u septembru 2018.

“Bio sam povrijeđen, ali uvijek dajem sve od sebe na stazi. To sam i učinio. I drugi čine isto što i ja: naporno treniraju svaki dan i bore se”, izjavio je Warholm nakon razočaravajućeg nastupa u finalu.

Priliku za uzlet na svjetski tron iskoristio je 22-godišnji Brazilac Alison dos Santos, bronzani s prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju, koji je uvjerljivo pobijedio s novim rekordom svjetskih prvenstava (46.29 sekundi) i trećim rezultatom svih vremena.

Srebro i bronza su ostali u Sjedinjenim Državama zaslugom olimpijskog doprvaka Raija Benjamina (46.89) i Trevora Bassitta (47.39).

SCsport.ba