Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Tour of Turkiye: Posljednja etapa prekinuta zbog loših vremenskih uvjeta

[ad_1]

U okviru 57. Predsjedničke biciklističke utrke u Turkiye (Tour of Turkiye) danas je startala posljednja, osma etapa, ali je prekinuta i otkazana zbog loših vremenskih uvjeta u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako je pobjeda pripala novozelandskom biciklisti Patricku Bevinu iz tima Israel-Premier Tech, koji je slavio na prethodnoj etapi i bio vodeći u ukupnom poretku Tour of Turkiye.

Posljednja etapa startala je ispred Kulturnog centra “Ataturk“ na Taksimu, a na startu je bilo 149 biciklista iz 25 ekipa.

Biciklisti su preko Mosta “Šehida 15. jula“ prešli na azijsku obalu Bosfora, ali pogoršanjem vremenskih uslova na stazi je došlo do niza padova biciklista i organizatori su odlučili prekinuti trku 25 kilometara nakon starta.

Drugi u generalnom poretku je bio Australac Jay Vine iz tima Alpecin-Fenix, dok je trećeplasirani Argentinac Eduardo Sepulveda iz Drone Hopper-Androni Giovattolija.

Predsjednička biciklistička trka u Turkiye koja se organizuje pod pokroviteljstvom kabineta predsjednika Turkiye, počela je 10. aprila i trajat će do 17. aprila. Organizator je Biciklistički savez Turkiye.

Etapirana cestovna biciklistička utrka, koja je u kategoriji Pro Series Međunarodne biciklističke unije (UCI), počela je u Bodrumu uz učešće profesionalnih timova i sportista, a završava u Istanbulu 17. aprila.

Pod nazivom “Marmara Tour” ova utrka prvi put je vožena 1963. godine, a već od naredne godine se vozila pod nazivom “Predsjednička biciklistička utrka u Turkiye”.

Riječ je o utrci koja se održava u okviru kalendara svjetskog biciklističkog tura, a jedina je utrka na svijetu koja se vozi na dva kontinenta, odnosno u Evropi i Aziji. Ove godine se održava pod sloganom “Poštivanje historije i prirode”.

U sklopu utrke biciklisti su tri puta mijenjati kontinent. Utrku je pratilo stotine televizijskih kanala i medijskih kuća.

SCsport.ba