Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Učestvuje više od 300 džudista: Sutra u Sarajevu počinje Evropsko prvenstvo do 23 godine

[ad_1]

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, sutra počinje Evropsko džudo prvenstvo za seniore do 23 godine, na kojem će učestvovati 302 takmičara iz ukupno 40 zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon vrlo uspješno organizovanog Svjetskog džudo prvenstva za kadete (U18) u augustu ove godine, Džudo savezu Bosne i Hercegovine povjerena je i organizacija Evropskog prvenstva za seniore do 23 godine od 28. do 30. oktobra.

Selektor reprezentacije i predsjednik Džudo saveza BiH Branislav Crnogorac je na današnjoj konferenciji za novinare istakao kako imaju stanovito iskustvo kada je pitanju organizacija velikih međunarodnih takmičenja.

“U ovoj godini smo prevazišli sebe, imali smo dva Europa kupa za seniore i juniore, imali smo Europa Open, Svjetsko prvenstvo U18 i Evropsko prvenstvo U23. Ovdje imamo 40 zemalja i 302 takmičara. Moram naglasiti da će ovdje biti ponajbolji evropski sportisti i da će ovo uistinu biti jedan veliki praznik džudo sporta u BiH”, naglasio je Crnogorac.

Kada je riječ o očekivanjima od bh. reprezentacije, Crnogorac je naglasio kako je veoma bitno da i bh. džudo tim poluči dobre rezultate na ovom takmičenju.

“Ja vjerujem da će neko od naših sportaša napraviti dobar plasman. Naravno da priželjkujemo medalju, ali neće nimalo biti lako. Osvojiti medalju ovdje biće pravi podvig”, poručio je Crnogorac, podsjećajući na predstojeće Olimpijske igre zbog kojih će sve reprezentacije doći u najjačim sastavima.

Crnogorac je podsjetio kako je veoma naporan rad na organizaciji ranijih takmičenja bio vrlo važna preporuka za Bosnu i Hercegovinu pa je ove godine organizovala i svoje drugo Svjetsko prvenstvo.

Podsjetio je da je Svjetska džudo federacija (IJF) proglasila Svjetsko prvenstvo održano u augustu u Sarajevu najboljom tehničkom organizacijom U18 ikada.

“To je uistinu jedan veliki kompliment. Od 2003. do danas mi držimo jedan kontinuitet izvanrednih organizacija i nemamo nikakav problem da i u narednom periodu apliciramo za organizaciju svjetskih takmičenja”, istakao je Crnogorac.

Anđela Samardžić, reprezentativka Bosne i Hercegovine do 57 kilograma, nastupa već sutra u kategoriji u kojoj će se takmičiti više od 20 djevojaka.

“Poprilično jaka konkurencija. Tu je i Njemica, prošlogodišnja prvakinja Evrope do 23 godine. Ja sam u ovoj godini ostvarila dobre rezultate, dobro sam trenirala, tako da se nadam dobrom rezultatu. Medalja na ovom takmičenju bi zaista zaokružila cjelokupan rad ove godine”, poručila je Samardžić.

Husein Gegić, također reprezentativac u kategoriji do 73 kilograma, istakao je kako je to inače najbrojnija i po kvaliteti najteža kategorija.

“U kategoriji će biti 38 takmičara, gdje su prvi nosioci i zadnji na listi u ‘pet deka’. Ja ću dati sve od sebe da ostvarim najbolji rezultat i pokažem sebe sutra u najboljem svjetlu”, kazao je Gegić.

Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu U23 predstavljat će ukupno 16 džudista, devet u muškoj i sedam u ženskoj konkurenciji.

SCsport.ba