Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Vlada Kantona Sarajevo: Državni nivo vlasti treba odgovoriti šta se dešava s bh. sportom

[ad_1]

Članovi Vlade Kantona Sarajevo – premijer Edin Forto, ministar kulture i sporta Samir Avdić i ministar finansija Davor Čičić obratili su se danas javnosti nakon što su uplatili 150.000 KM pomoći Košarkaškom savezu BiH za organizaciju puta na Svjetsko prvenstvo za žene u Australiji.

Na početku konferencije za medije riječ je uzeo premijer Kantona Sarajevo Edin Forto koji je jasno pitao državni nivo vlasti zbog čega dopuštaju da se naša država ovako sramotno predstavlja u regionu i svijetu.

Odlučili smo vam predstaviti neke frampantne podatke u vezi s bh. sporta, nismo tu da politiziramo sport, ali jesmo tu da pitamo: Šta se dešava? Šta se dešava s bh. sportom i zašto pred svako takmičenje, tamo barem gdje idemo kao reprezentacija, nekoliko dana prije takmičenja se pojavljuju podaci da nedostaje novca za karte, za hotel… Kako je moguće da rukometna reprezentacija u jednom momentu ne zna da li će imati hotel, da odbojkaši putuju hiljade kilometara neuslovnim autobusima, kako je moguće da, kada smo čak u grupi među najboljima, da ti naši najbolji sportisti imaju problem s odlaskom da rade ono što najbolje znaju. Šta se dešava i ovo je pitanje za državni nivo vlasti. Možemo imati veliki niz u kojem možemo nabrajati ono što nismo otišli, a trebali smo biti, a tek ovo… Mi smo reagovali, ali to nije rješenje za bh. sport”, rekao je Forto na početku, prenosi Klix.

Nakon toga, riječ je uzeo ministar kulture i sporta Samir Avdić koji je rekao da će Kanton Sarajevo nastaviti podržavati sve vrhunske sportiste i državne reprezentacije.

Zaista, moramo iskazati sve ono što Vlada KS radi i naravno, ja sam resorni ministar kulture i sporta. Jučer ste svi vidjeli alarmantnu situaciju, odnosno apel iz KS BiH, za šta postoje dokazi jer postoje mailovi komunikacije koji su upućeni direktno iz FIBA-e, da se KS BiH očituje što prije i potvrdi dolazak u Australiju. Naravno, imali smo redovnu sjednicu vlade i mogu slobodno reći da smo napravili jedan ‘break’, tražio sam od premijera i kolega ministara da reagujemo. Nije bilo vremena, ja sam dao inicijativu i mislim da će sredstva u toku dana biti na adresi KS BiH. Javno, želim reći da sve reprezentacije BiH će učestvovati na svim velikim takmičenjima jer je to obaveza svih nas. Smatram da ne postoji nijedna osoba koja može zabraniti da naše državne selekcije ne odu. Na taj način, Ministarstvo kulture i sporta će podržavati sportiste, imamo odgovornost i empatiju prema državnom dresu i to je neosporno”, rekao je Avdić i dodao:

“Riješili smo ovaj problem i nadam se da ćemo nastaviti podržavati vrhunsku sport, a pokušat ćemo i kroz sistemska rješenja ponuditi nastavak takvog puta.”

Ministar finansija Davor Čičić kaže da je Vlada Kantona Sarajevo odmah reagovala i pružila pomoć KS BiH.

“Ono što ja želim istaći je da smo mi odmah reagovali i da smo u saradnji s drugim ministarstvima uspjeli pronaći sredstva. Izvršili smo uplatu na adresu KS BiH i nadam se da će im to biti dovoljno. Ono što bih ja još rekao jeste da ovo nije prvi put da Kanton Sarajevo finansira državne reprezentacije“, rekao je ministar Davor Čičić.

Podsjetimo, Svjetsko prvenstvo za žene se održava od 22. septembra do 1. oktobra u Sidneju, a reprezentacija BiH nalazi se u grupi A sa selekcijama Belgije, Južne Koreje, Kine, Portorika i Sjedinjenih Američkih Država.

SCsport.ba