Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Angela Merkel o napadu na Ukrajinu

[ad_1]

“Moje misli su s ukrajinskim narodom”

“Ovaj agresivni rat Rusije predstavlja duboku prekretnicu u povijesti Europe nakon Drugog svjetskog rata. Za ovu eklatantnu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja i ja ju najoštrije osuđujem”, rekla je Merkel. Kazala je kako u ovom trenutku suosjeća s ukrajinskim narodom i njegovim vodstvom.

“Moje misli i solidarnost u ovim groznim trenucima su s ukrajinskim narodom i vladom predsjednika Volodimira Zelenskija”, rekla je bivša njemačka kancelarka.

Izrazila je punu podršku naporima vlade njezinog nasljednika Olafa Scholza (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) da zajednički s Europskom unijom, SAD-om, partnerima u grupi G7 i NATO-u pruže otpor napadu predsjednika Putina.

Merkel je zabrinuta

“Sa zabrinutošću pratim razvoj događaja”, rekla je Merkel. On je dodala kako ovaj put, za razliku od 2014. kada je, u vrijeme dok je ona bila kancelarka, Putin okupirao Krim, ovaj napad pogađa čitavu Ukrajinu.

Merkel se u prošlosti zalagala za održavanje dijaloga s Moskvom te je isto tako podržavala gospodarski projekt plinovoda Sjeverni tok 2. Od odlaska u mirovinu početkom prosinca Merkel izbjegava izjašnjavati se o aktualnim temama. prneosi “Novi“.

Haber