Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Povijesna odluka: Ukrajina dobila status kandidata za EU


Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višesatne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsjednik Evropskog savjeta, Charles Michel na Twitteru.

“U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni korak na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućnost”, poručio je Michel.

Michel je također kazao kako je Evropsko vijeće priznalo evropsku perspektivu Gruzije i spremno je dati status kandidata ovoj zemlji kada se riješe prioriteti.

“Čestitam gruzijskom narodu. Historijski trenutak u odnosima EU i Gruzije: budućnost Gruzije leži u EU”, napsiao je na kraju Charles Michel.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen takođe je čestala liderima Ukrajine, Moldavije, ali i Gruzije koja je dobila evrospsku perspektivu.

“Vaše zemlje su dio evropske porodice, a današnja odluka lidera to potvrđuje”, poručila je Leyen na Twitteru.

Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba ovu odluku je na Twitteru pozdravio s oduševljenjem.

“Ukrajina će uspjeti. Evropa će uspjeti. Današnji dan označava početak dugog putovanja na kojem ćemo hodati zajedno. Ukrajinci pripadaju evropskoj porodici. Budućnost Ukrajine je u EU”, poručio je Kuleba.

Podsjećamo, EU parlament glasao je danas “za” da se Ukrajini i Moldaviji odmah odobri kandidatski status za pristupanje Evropskoj uniji, pišu Vijesti.ba

Haber