Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Ukrajina pozvala svoje državljane da što prije napuste Rusiju

[ad_1]

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je ukrajinske državljane u Rusiji da što prije napuste tu zemlju, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva navedeno je da može doći do ograničenja u davanju konzularnih usluga u Rusiji zbog “sve veće agresije Rusije prema Ukrajini”.

U saopćenju je državljanima Ukrajine savjetovano da izbjegavaju posjete Rusiji, a onima koji su tamo, da što prije napuste tu zemlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da je Sporazum iz Minska prestao postojati kada je Rusija priznala otcijepljene ukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao nezavisne države.

Putin je na konferenciji za novinare u Moskvi rekao da se Rusija osam godina borila za implementaciju Sporazuma dok su ih ukrajinske vlasti kočile u tome.

Sjedinjene Američke Države, s evropskim saveznicima, tvrde da Rusija priprema teren za invaziju na Ukrajinu nakon što je grupisala više od 100.000 vojnika i teško naoružanje na ukrajinskoj granici.

Rusija je negirala da se sprema za invaziju i optužila zapadne zemlje da potkopavaju njezinu bezbjednost širenjem NATO-a prema njenim granicama.

Moskva je 2014. počela podržavati separatističke snage u istočnoj Ukrajini protiv centralne vlade. Prema podacima Ujedinjenih nacija, sukob je odnio više od 13.000 života

Haber