Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Ukrajina u UN-u očajnički moli svijet za pomoć

[ad_1]

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da bi sukob “mogao biti opsežan i žestok”.

Opća skupština zasjedala je na svom godišnjem sastanku o Ukrajini koji se poklopio s rastućim napetostima zbog optužbi SAD-a da je Rusija uzduž granica s Ukrajinom rasporedila više od 150.000 vojnika te se sprema na invaziju.

Ukrajina: Niko neće izbjeći krizu ako se Putin odluči na napad

Moskva ne samo da odbacuje te optužbe već uzvraća da Washington i njegovi saveznici šire histeriju.

“Nitko neće moći izbjeći krizu ako predsjednik Putin odluči da može krenuti naprijed. Aktivna diplomacija, snažne političke poruke, oštre gospodarske sankcije i jačanje Ukrajine još uvijek mogu prisiliti Moskvu da odustane od agresivnih planova”, rekao je ukrajinski šef diplomacije Dmitrij Kuleba.

Nakon što je Moskva priznala dvije odmetnute pokrajine na istoku Ukrajine i naredila raspoređivanje trupa za “očuvanje mira”, SAD i saveznici Rusiji su uveli sankcije. Guterres je kazao da ruske trupe neće tamo biti “mirotvorci” te je pozvao na prekid vatre i povratak dijalogu.

SAD: Nije vrijeme da se ostane po strani

SAD se nada da će se na Općoj skupštini pokazati koliko je Rusija izolirana zbog poteza prema Ukrajini. Opća skupština danas neće ništa odlučiti. Američka veleposlanica u UN-u kazala da “sada nije vrijeme da se ostane po strani”.

“Zajedno pokažimo da je Rusija izolirana i sama u svojim agresivnim akcijama”, rekla je Linda Thomas-Greenfield.

Kineski veleposlanik u UN-u Zhang Jun je istaknuo da je stajalište Pekinga o “očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država dosljedno te da bi se ciljevi i načela Povelje UN-a trebali zajednički podupirati”.

Rusija: Ne možemo ostati ravnodušni na genocid

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia je kazao da njegova zemlja “ne može ostati ravnodušna na genocid i gaženje najvažnijeg od svih ljudskih prava – prava na život”.

“Naša zemlja ne može ostati ravnodušna na sudbinu četiri milijuna ljudi u Donbasu”, rekao je Nebenzia na Općoj skupštini. Nije propustio i uputiti kritike Guterresu zbog izjava o istočnoj Ukrajini koje, kako je rekao, “nisu u skladu s njegovim statusom i mandatom prema Povelji UN-a”.

Britanski državni ministar za južnu Aziju i Commonwealth Tariq Ahmad pozvao je zemlje iz te regije da također uvedu sankcije Rusiji. Njemački državni ministar Tobias Lindner je na Općoj skupštini kazao da “treba zbiti redove i snažno odbaciti takvu vrst djelovanja”.

“Ako to ne učinimo, to što je snašlo Ukrajinu može se sutra dogoditi nekoj drugoj članici UN-a”, rekao je Lindner. Reuters podsjeća da je 2014., nakon aneksije Krima, Opća skupština usvojila rezoluciju sa 100 glasova “za” kojom se referendum o statusu Krima proglasio ništavnim.

Rezolucije Opće skupštine imaju političku težinu, ali nisu pravno obvezujuće, prenosi Index.hr.

Haber