Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

2 od 3 prodana telefona iznad 400$ su iPhonei!

Nije iznenađujuće, ali sada dobijamo najnoviji izvještaj koji nam potvrđuje da je američki tehnološki gigant Apple apsolutni vladar premium tržišta pametnih telefona. Apple je ponovo dominirao i dominira u ovoj kategoriji, a iPhonei su najpopularniji premium telefoni.

Counterpoint Research (CR) ovih dana izuzetno je aktivan po pitanju izvještaja o tržištu pametnih telefona. Tako smo jučer podijelili izvještaj ove agencije koji se tiče Top 10 najprodavanijih telefona u četvrtom mjesecu ove godine, a sada je CR objavio izvještaj o tržištu premium pametnih telefona u prvom tromjesečju 2022. godine.

U izvještaju se navodi da je gigant iz Cupertina zabilježio globalni tržišni udio od čak 62% u ovoj kategoriji, što je gotovo dvije trećine cijelog tržišta premium pametnih telefona. Kada je riječ o samoj definiciji premium pametnog telefona, pod njim se podrazumijeva telefon čija je cijena viša od 400 američkih dolara. Dakle, 2 od 3 prodana telefona širom svijeta u prvom tromjesečju 2022. godine, čija je cijena iznad 400 dolara, su iPhonei!

S druge strane, ova definicija također znači da i neki uređaji srednje klase mogu ući u tu kategoriji, kao što je npr. Samsung Galaxy A53 5G. To je još jedna prednost konkurenata Applea, no unatoč tome Apple je uspio dominirati kategorijom premium telefona u prvom kvartalu ove godine.

U ovom trenutku, dionice Applea su porasle za 5% u odnosu na prošlu godinu. I prošle je godine iPhone 12 serija bilježila impresivne rezultate prodaje u prvom kvartalu, ali čini se da iPhone 13 serija nadmašila i nju.

Ovo je samo još jedan izvještaj koji potvrđuje dominaciju Applea. Podsjećamo na jučerašnji izvještaj o prodaji pametnih telefona u četvrtom mjesecu ove godine, gdje se na listi od Top 10, našlo čak 5 iPhonea.

Bajtbox