Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Android 14 riješit će problem koji mnoge frustrira

Za razliku od iOS-a, Android omogućava „slobodniji“ rad aplikacija i usluga u pozadini. Međutim, neki programeri aplikacija zloupotrebljavaju te privilegije i nepotrebno svoje aplikacije drže aktivnim u pozadini, što na kraju utiče na trajanje baterije i performanse telefona. Kako bi se suprotstavili takvim aplikacijama, proizvođači agresivno ukidaju aplikacije koje intenzivno rade u pozadini kako bi očuvali trajanje baterije svojih uređaja. Google sada obećava da će riješiti ovaj problem.

Google je jučer objavio da sarađuje sa Android OEM-ovima kako bi ublažio frustracije programera aplikacija koji slijede Androidove razvojne smjernice.

Android 14 osigurat će da aplikacije ne izgube svoju funkcionalnost zbog agresivnog prekida rada u pozadini. Samsung je prvi Google-ov partner u ovom poslu, a južnokorejska kompanija je na svojoj web stranici za razvojne programere potvrdila da će napraviti „dosljednije i pouzdanije korisničko iskustvo za korisnike Galaxy-a“.

Počevši sa One UI 6, Samsung je potvrdio da neće ukidati pozadinske usluge aplikacija koje će stići sa podrškom za Android 14. Samsung garantuje da će ove aplikacije raditi kako je predviđeno, ali ako su one razvijene u skladu sa novom Androidovom politikom API-ja za usluge u prvom planu.

Sve dok programeri aplikacija izrađuju svoje aplikacije u skladu sa Google-ovim novim pravilima za Android 14, oni se ne moraju brinuti da će njihove aplikacije stati u kraj radu u pozadini kada to nije predviđeno. Pored toga, programeri ne moraju brinuti ni za to da će se njihove aplikacije ponašati drugačije na telefonima i tabletima različitih marki, što će svakako biti odlično i za programere, kompanije i korisnike.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox