Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Apple bilježi pad prodaje iPhonea

Kompanija Apple objavila je svoj finansijski izvještaj za posljednji kvartal 2022. godine. Baš kao što je to slučaj i sa ostalim velikim tehnološkim kompanijama, i Apple je zabilježio pad prodaje svojih uređaja.

Ukupni prihod i prodaja kompanije su u padu u odnosu na isti period 2021. godine, jer opskrbni lanac ima ograničene zalihe. Apple je istakao neke od pozitivnih strana tokom ovog perioda – sada imaju dvije milijarde aktivnih uređaja, a zabilježen je i visok prihod u sektoru usluga.

Ukupna prodaja kompanije završno sa 31.12.2022. godine iznosila je 117,1 milijardu dolara, dok je u istom periodu u Q4 2021 prodaja iznosila 123,9 milijardi dolara. Neto prihod američkog tehnološkog giganta iznosio je 30 milijardi dolara i manji je za 13% u odnosu na 34,6 milijardi dolara, koliko je iznosio neto prihod kompanije u posljednjem kvartalu 2021. godine.

Apple je već odavno prestao da objavljuje brojeve prodatih uređaja, te tako samo navodi prihode po kategorijama, odnosno vrsti uređaja.

Očekivano, iPhone uređaji čine više od polovine prodaje kompanije, ali je prodaja najpopularnijeg telefona na svijetu opala za 8% u odnosu na Q4 2021. Čini se da je u početnom periodu prodaje iPhone 13 serija nadmašila iPhone 14 seriju.

U sektoru usluga zabilježen je prihod 6% viši u odnosu na isti period prošle godine, a blagi porast doživjela je i prodaja iPada.

Tim Cook, izvršni direktor kompanije iz Cupertina, naveo je da Apple ima „najbolju ponudu proizvoda i usluga ikada“. Finansijski direktor kompanije, Luca Maestri, dodao je da prihodi na papiru izgledaju kao da su u padu, ali na bazi konstantne valute, oni su zapravo rasli.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox