Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Apple zaustavlja prodaju u Rusiji

Apple je pauzirao prodaju svojih fizičkih proizvoda u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, navodi se u priopćenju tvrtke. Ovo je posljednji Appleov korak nakon što je uveo ograničenja za Apple Pay u Rusiji u skladu sa sankcijama i povukao neke ruske aplikacije za vijesti iz App Storea izvan zemlje.

U svom priopćenju (koje možete pročitati u cijelosti na dnu ovog članka) Apple kaže da je prošlog tjedna zaustavio sav izvoz u prodajni kanal u zemlji kao odgovor na nasilje. Tvrtka kaže da će nastaviti procjenjivati situaciju i da komunicira s vladama pogođenih zemalja.

Prošlog tjedna, ukrajinski potpredsjednik vlade Mykhailo Fedorov objavio je otvoreno pismo Appleu, tražeći od tvrtke da isključi Rusiju od svojih proizvoda, usluga i App Storea. U pismu kaže da je “siguran da će ovakvi postupci motivirati mlade i aktivno stanovništvo Rusije da proaktivno zaustave sramnu vojnu agresiju”.

Iako Appleova izjava ne spominje nikakve planirane radnje u vezi s App Storeom, tvrtka kaže da je isključila promet i izvješća o incidentima uživo na Apple kartama u Ukrajini kao sigurnosnu mjeru. Google je također isključio podatke o prometu u Ukrajini na Google kartama – prije nego što su obustavljeni, istraživači su ih koristili za praćenje ruske invazije i mogli su dobiti uvid u kretanje trupa.

Još uvijek se može pristupiti Appleovoj ruskoj online trgovini, no proizvodi poput iPhonea i Maca su navedeni kao trenutno nedostupni i ne mogu se dodati u košaricu.

Ovakvi potezi se očekuju i od ostalih proizvođača svih tehnoloških uređaja, a posebno pametnih telefona, budući da Apple zauzima tek 15% tržišta i nalazi se na trećem mjestu. Ispred njega su Xiaomi s 26% i Samsung s 34% tržišnog udjela.

Evo cijele Appleove izjave:

“Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije Ukrajine i stojimo uz sve ljude koji pate kao rezultat nasilja. Podržavamo humanitarne napore, pružamo pomoć za rastuću izbjegličku krizu i činimo sve što možemo da podržimo naše timove u regiji.

Poduzeli smo niz akcija kao odgovor na invaziju. Pauzirali smo svu prodaju proizvoda u Rusiji. Prošlog tjedna zaustavili smo sav izvoz u naš prodajni kanal u zemlji. Apple Pay i druge usluge su ograničene. RT News i Sputnik News više nisu dostupni za preuzimanje s App Storea izvan Rusije. I onemogućili smo promet i incidente uživo na Apple kartama u Ukrajini kao sigurnosnu mjeru i mjeru predostrožnosti za ukrajinske građane.

Nastavit ćemo ocjenjivati situaciju i u komunikaciji smo s relevantnim vladama o akcijama koje poduzimamo. Pridružujemo se svima širom svijeta koji pozivaju na mir.”

Bajtbox