Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Detekcija hrkanja i kašlja tokom sna navodno uskoro stiže na Android

Google uveliko sprema sljedeću generaciju Androida i Pixel telefoni već imaju mogućnost testirati drugu beta verziju Androida 13. Danas stižu informacije da bi američka kompanija mogla donijeti vrlo zanimljive i korisne funkcije na Pixelu i Androidu. O čemu se radi?

Portal 9to5Google prenosi informaciju da Google sprema funkciju koja će detektovati da li korisnici hrču ili kašlju u snu. Naprijed pomenuti portal uočio je dio koda u instalacijskom fajlu aplikacije Google Health Studies koji se odnosi na ove dvije funkcije. Otkriveno je da Google provodi studiju pod nazivom “Sleep Audio Collection” i ona je trenutno dostupna samo Googleovim zaposlenicima.

“Morate biti stalni Googleov radnik s Androidom telefonom da biste učestvovali u ovoj studiji. Uslovi okoline koji su potrebni za ovu studiju su da u istoj prostoriji ne bude više od jednog odraslog spavača koji ne radi za konkurentsku kompaniju”, naveli su iz Googlea.

Google zapravo prikuplja potrebne podatke kako bi donio ove napredne funkcije na Android.

Mogućnost otkrivanja kašlja i hrkanja navodno će funkcionisati kao funkcija praćenja sna za korisnike i pratit će navedene aktivnosti tokom spavanja. Google je naveo da će ova funkcija raditi tako da će čuvati privatnost podataka, što znači da će prikupljeni podaci biti sigurno obrađeni i pohranjeni lokalno na telefonu.

Detekcija hrkanja već je dostupna na Fitbit Sense i Versa 3, kao i na Net Hub-u druge generacije.

Jedna od stvari koja je nejasna, jeste ta hoće li detekcija kašlja i hrkanja biti ekskluzivna samo za Pixel telefone ili će biti široko dostupna na Android uređajima. Iz Google-a su naveli da ova funkcija ima mnoge prednosti.

Bajtbox